Hallands Nyheter

Nina Persson: Om fem år kanske jag anländer till festen i helikopter

- Nina Persson

Jag slänger lite motvilligt det sista som är kvar av den vackra bukett jag fick av min man på min födelsedag för en vecka sedan. Nu går det inte att rädda fler blommor, trots tappra försök. Så med detta är det mesta från min 45-åriga födelsedag ett minne blott.

En födelsedag som blev så fin den bara kunde bli, trots rådande omständigh­eter. Litet och intimt, med bara min familj.

Jag har alltid älskat festlighet­er, och har ofta anordnat kalas, speciellt på jämna födelsedag­ar. För fem år sedan firade jag med pompa och ståt i hyrd lokal, där jag själv äntrade festen på en röd matta, från den vita limousinen.

Ja, ni läste rätt – jag kom på den briljanta idén att åka limo till partyt.

Så medan min dåvarande sambo och mina föräldrar fixade det sista och sedan tog emot gästerna, höll jag och barnen oss hemma och förberedde oss i lugn och ro.

För en kontrollmä­nniska som jag, var det skönt att slippa den där sista svettiga stunden innan festen börjar, och istället kunna ta ett glas champagne och bara njuta av att vara prinsessa för en dag.

Visst, det kostar en bra slant (särskilt med tanke på hur kort sträcka vi åkte), men så värt det. Och barnens reaktion när det fanns gratis läsk och godis där bak i bilen, den var värd alla pengar i världen.

I år gled jag inte in på festen på detta glamourösa sätt. Faktum är att jag de senaste åren inte haft samma lust att fira min födelsedag. Inte alls faktiskt.

Det är så mycket som har förändrats sedan min 40-årsdag – livet har gjort tvära kast på flera sätt och det är mycket som inte är detsamma.

Familjeför­hållanden har ändrats, vänner har förlorats, och sjukdom och död har gjort att nära för alltid har ryckts ifrån mig.

Livet blev annorlunda, och jag tappade liksom lusten att fira –- till och med min egen dag.

Men samtidigt är det också så mycket som är fantastisk­t i mitt liv just nu, i många fall till och med bättre än för fem år sedan.

Pusselbita­rna faller på plats för alla, och man lär sig att leva och anpassa sig till nya förutsättn­ingar. Lyckan vänder åter.

En nära vän blev nästan förnärmad när jag berättade att jag funderade på att inte fira i år heller. ”Du älskar ju att fira fina saker i livet. Att få fylla 45 är ju ändå värt att firas! Och få koppla bort all skit som händer i världen just nu. Fira som aldrig förr – det är en rättighet och en skyldighet!”.

Så det blev så, hon är klok min vän. Inte någon stor baluns, men väl en trerätters middag som vi hämtade på en lokal restaurang. Att slippa laga mat, och bara behöva öppna vinet till varje rätt, det är snudd på lika lyxigt som att åka limousin.

Om fem år är det en ännu större dag – en milstolpe i livet. Vem vet vad som har hänt fram till dess? Kanske är det då man ska anlända till festen i galastass, nedfirad från en helikopter. Den som lever får se – och det ska jag göra.

I dag har Vilhelmina och Vilma namnsdag. Vilhelmina är den feminina formen av Vilhelm, ett forntyskt namn sammansatt av orden för vilja och hjälm. Namnet kom till Sverige på 1600-talet, och blev populärt på 1800-talet. Omkring 7 200 personer heter Vilhelmina eller Vilhelmina. Cirka 400 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 20. Vilma eller Wilma, är en kortform av Vilhelmina. Omkring 19 600 bär namnet och cirka 16 700 har det som första förnamn, med medelålder­n 13.

Pusselbita­rna faller på plats för alla, och man lär sig att leva och anpassa sig till nya förutsättn­ingar

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden