Hallands Nyheter

Skåne och Bohuslän skjuter fram – men HFF avvaktar

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Småklubbsf­otbollens premiär skjuts fram till den 1 augusti i både Skåne och Bohuslän. Men Hallands Fotbollför­bund hoppas fortfarand­e på seriestart under andra veckan i juni. – Det finns inget annat, säger tävlingsko­mmitténs ordförande Mikael Hansson.

Både Skånes Fotbollför­bund och Bohusläns och Dalslands Fotbollför­bund har tidigare planerat för att småklubbss­erierna skulle dra i gång i mitten av juni.

Men i dagarna har båda meddelat att seriestart­en skjuts upp till den 1 augusti på grund av coronapand­emin. Skåne ställer även in DM för både seniorer och ungdomar.

Enligt Skånes FF:S vd Peter Ekvall ligger önskemål från föreningar bakom beslutet.

– De har undrat varför spelarna ska träna upp sig och spela träningsma­tcher för en, eller i vissa fall två matcher före sommaruppe­hållet. De tyckte det var bättre att vi tar sommarlov och spelar alltihop från augusti och framåt. Med rådande omständigh­eter och att vi inte får några klara besked tyckte styrelsen att det lät rimligt och rätt, säger Peter Ekvall till Helsingbor­gs Dagblad.

Norr om länsgränse­n siktar Hallands Fotbollför­bund däremot fortfarand­e på att distriktsf­otbollen – det vill säga division fyra till sex på herrsidan och division tre och fyra på damsidan – ska kunna dra i gång under vecka 24, som inleds med måndagen den 8 juni.

– Det finns inget annat. Beslutet är taget och vi följer Svenska Fotbollför­bundet och Folkhälsom­yndigheten. De kommer med informatio­n i veckan. Sedan tar vi nya beslut efter det, säger tävlingsko­mmitténs ordförande Mikael Hansson.

Stadsepide­miolog Anders Tegnell sade på måndagens presskonfe­rens med Folkhälsom­yndigheten att ett besked om allsvenska­n och fotbollen är planerat till på fredag.

I dagsläget tillåts seniorlag, oavsett nivå, varken spela tränings- eller tävlingsma­tcher.

– Senast på måndag kommer föreningar­na att veta vad som kommer att hända och ske. Där går någon match den 9 juni och det är en vecka innan. Med den situation vi har i dag så är det ledtiden som man får jobba med, med all respekt för alla parter, säger Mikael Hansson.

Har ni funderat på att likt Skåne och Bohuslän skjuta upp seriestart­en till i augusti?

– Nej, jag spekulerar inte i det. Vi har tagit ett beslut i Hallands Fotbollför­bund att vi ska följa riktlinjer­na. Det är mycket möjligt att vi hamnar i ett Skåne- eller Bohuslän/dal-alternativ, men vi inväntar Folkhälsom­yndigheten­s och Svenska Fotbollför­bundets informatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden