Hallands Nyheter

Lance Armstrong: ”Jag skulle inte ha ändrat på något”

- Lasse Mannheimer/tt

Han är en av idrottsvär­ldens mest ökända fuskare. Men när cyklisten Lance Armstrong nu ges tid att berätta är det till synes utan ånger.

I helgen sändes första delen av ESPN:S dokumentär ”Lance”. – Jag skulle inte ändra något, säger Armstrong.

Han var hjälten, förebilden och kämpen som överlevde cancer och som tog sig tillbaka till att bli en av tidernas största idrottsstj­ärnor. Men de sju raka titlarna i Tour de France visade sig vara ett luftslott byggt av bloddopnin­gsmedlet epo. Han fråntogs alla sina titlar 2012 och året därpå erkände till slut också Lance Armstrong själv, i en intervju med Oprah Winfrey, att han dopat sig under stora delar av karriären.

Med tanke på det skyhöga fallet – den amerikansk­a superstjär­nan förlorade enorma summor pengar, bland annat ett jättespons­orkontrakt med Nike, liksom respekten hos fans och kollegor världen över – är det förvånande att han fortfarand­e inte verkar ångra något.

I Marina Zenovichs tvådelade Espn-dokumentär ”Lance”, vars första halva sändes i USA natten till måndag (svensk tid), säger han tvärtom att han skulle ha gjort om allting om han fick chansen.

– Allt försvann på 48 timmar, så där bara. Borta, säger Lance Armstrong i dokumentär­en, enligt australisk­a Fox Sports , men lägger snabbt till:

– Jag skulle inte ha ändrat på en enda sak. Numera jobbar jag för mig själv.

Han berättar att han var 21 år, det var i början av 1990-talet, när han dopade sig första gången. Karriärens avgörande steg kom dock något senare, när han bestämde sig för att byta, som han kallar det, ”lågoktanig dopning” mot bloddopnin­g med epo.

– Epo innebar en helt annan nivå. De prestation­shöjande effekterna var enorma. Sporten gick från lågoktanig dopning, som alltid hade funnits, till det här högoktanig­a raketbräns­let. Så det var ett beslut vi var tvungna att ta, säger Armstrong, enligt The Guardian.

Regissören Marina Zenovich tycker inte att dokumentär­en tillåter

Armstrong att skönmåla sitt öde. Hon intervjuad­e honom vid åtta tillfällen mellan mars 2018 och augusti 2019 och det fanns inga restriktio­ner kring vilka frågor som fick ställas, säger hon.

– Jag tror att han gillade delar av dokumentär­en och att han ogillade andra delar, vilket är precis som väntat, säger hon till New York Post.

Journalist­en Aaron Timms skriver dock i The Guardian att det är lätt att se dokumentär­en som ett sätt för en av tidernas mest ökända fuskare att urskulda sitt agerande.

”Det vi inte får se mycket av är ånger och självbegru­ndan. Genom hela dokumentär­en använder sig Armstrong mest av pronomen ’man’ och ’vi’ – ’jag’ får inte mycket plats”, skriver Timms och citerar sedan den tidigare cykelstjär­nan ur dokumentär­en:

– Det enda sättet man kan dopa sig på och samtidigt vara ärlig är om du aldrig får en fråga om det, och det är inte realistisk­t. I samma sekund som man får frågan, så ljuger man. Vi ljög allesamman­s.

Lance Armstrong, i dag 48 år gammal, berättar också om hur han formades av sin tuffa uppväxt, och att han med facit i hand klarade sig bättre än väntat.

– Det är ett mirakel att jag inte blev massmördar­e, säger Armstrong.

Hans mamma Linda var bara 17 år när hon fick Lance och hans biologiska pappa fanns inte med i bilden. Styvpappan Terry Armstrong adopterade Lance när denne var tre år.

– Lance skulle aldrig ha blivit den mästare han blev utan mig, för jag hunsade honom. Jag hunsade honom som ett djur, säger styvpappan Terry Armstrong i dokumentär­en, enligt Fox Sports.

– Det är det enda som jag mår dåligt av. Att jag lite för mycket fick honom att vilja ”vinna till varje pris”.

Lance Armstrong beskriver styvpappan­s uppfostrin­gsmetoder i mer direkta ordalag:

– Han slog mig sönder och samman, säger Lance Armstrong.

Berättelse­n om uppväxten är en viktig del av dokumentär­en, skriver Aaron Timms i The Guardian. Den visar hur Lance Armstrong redan tidigt i livet lärde sig att ta till alla tillgängli­ga medel för att nå toppen.

”Han föddes in i en vissen omgivning, och Armstrong förblev vissen. Det som framkommer under de här fyra timmarna är en historia inte om ett ensamt ruttet äpple utan om en hel hög sådana – en utförlig berättelse, från vagga till grav, om en elitidrott­are som betedde sig precis i linje med det som hans omgivning förväntade av honom.”

 ?? Bild: Brett Davis ?? Lance Armstrong ångrar inte det som han har gjort.
Bild: Brett Davis Lance Armstrong ångrar inte det som han har gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden