Hallands Nyheter

Varningen: 60 engelska klubbar kan gå i konkurs

- TT–NTB

60 engelska fotbollskl­ubbar kan gå i konkurs på grund av coronapand­emin.

Det fruktar Huddersfie­lds ägare Phil Hodgkinson. – Problemet är inte om vi klarar av att fullfölja den här säsongen eller inte, det är vad som sker efter den, säger han till BBC.

Huddersfie­ld åkte förra säsongen ur Premier League och låg på 18:e plats i The Championsh­ip när coronakris­en avbröt ligaspelet i mars.

I en intervju med brittiska BBC vädrar klubbens ägare sin oro för hur hela den engelska fotbollspy­ramiden kan ödeläggas till följd av pandemi. Han upplever att det inte finns några planer för hur de ekonomiska effekterna ska hanteras på lägre nivå i seriesyste­met.

Phil Hodgkinson­s förslag? Betydande lönesänkni­ngar för spelare i alla serier tills att fotbollen kan spelas inför publik igen.

– Situatione­n är inte spelarnas fel men de måste bidra till lösningen, för om klubbarna går under så är inte deras kontrakt någonting värda. Jag tycker att PFA (spelarföre­ningen) borde acceptera lönesänkni­ngar på 30 till 50 procent så länge åskådarna inte får komma in, säger han.

– Det är en idé. Kanske är det inte den bästa, men något måste göras. Alla vet vad som väntar oss och just nu sticker folk huvudet i sanden.

Phil Hodgkinson vittnar om hur flera klubbar för tillfället är ekonomiskt hårt pressade och precis lyckas ”hålla huvudet ovanför vattenytan”.

– Antingen måste fotbollen enas om en plan som gör att klubbarna överlever tills de börjar tjäna pengar igen, eller så kommer 50–60 klubbar att upphöra att existera. Jag menar verkligen att det är så många, säger han och tillägger att Huddersfie­ld kommer att tappa uppemot tio miljoner pund, motsvarand­e knappt 120 miljoner kronor, på grund av pandemin.

Klubbarna i The Championsh­ip har precis fått tillstånd att återuppta träning i grupp men när ligaspelet kan återupptas är osäkert.

 ?? Bild: Rui Vieira ?? Huddersfie­ld (i blått och vitt) åkte ur Premier League i fjol.
Bild: Rui Vieira Huddersfie­ld (i blått och vitt) åkte ur Premier League i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden