Hallands Nyheter

Hilda Blomberg: Själ och hjärta har lagts in i historien om ett utsatt barn

-

Två föräldrar, ett barn och en dramatisk vårdnadstv­ist där ord står mot ord. Där har ni grunden till vad jag tippar på kommer bli försommare­ns mest omtalade tv-program. Det är svt som sänder ”Dokument inifrån: Att rädda ett barn” av välrenomme­rade journalist­en Bo-göran Bodin. De tre avsnitten är inspelade i händelsern­as mittpunkt, just som pojkens mamma gått under jord med sin son, för att skydda honom från pappans vanvård och övergrepp som myndighete­r och domstol valt att blunda för. Men vad är sant och vem har rätt? Bodin lägger ned själ och hjärta i att få alla pusselbita­r att falla på plats. Han läser protokoll och dokument i mängder, intervjuar psykologer, poliser och ideellt engagerade och ser till att låta båda sidor komma till tals. Ju mer vi får veta, desto mer hamnar i den andra vågskålen, den som lutar åt pappans oskuld.

Detta skapar en dramaturgi­sk vändning värdig en thriller. Men det här är verklighet, och ett mycket känsligt men viktigt ämne, som troligtvis kommer skapa mycket debatt och diskussion de kommande veckorna – allt i kölvattnet av Lilla hjärtat-tragedin. Mina tankar går också till den omtalade ”Fallet Kevin”-dokumentär­en som sändes på Svt för några år sedan. Även det var en gripande serie med barns utsatthet i fokus, som vände uppochner på förutfatta­de meningar om skuld och rättvisa.

Mina tankar går också till den omtalade ”Fallet Kevin”-dokumentär­en som sändes på svt för några år sedan. Även det var en gripande serie med barns utsatthet i fokus.

Var vi landar efter att sista avsnittet av ”Att rädda ett barn” har sänts, och vilka ståndpunkt­er som kommer att framträda under tiden, återstår att se. Man sitter som på nålar när det första timslånga avsnittet är slut och förbannar att det dröjer en vecka tills den tragiska historien fortsätter rullas upp.

Så är det inte med Netflix true crime-serie ”Dömd av media”. Där finns som vanligt alla avsnitt ute och de amerikansk­a brottsfall som skildras har både geografisk­t och tidsmässig­t avstånd, vilket gör det till lite mer lättsmält, om än intressant och tankeväcka­nde, underhålln­ing. Fokus är på hur media vinklar och inte sällan exploatera­r både offer och förövare under pågående utredninga­r. Även om det är en helt annan kultur kring både brott och straff som framträder än det betydligt mer återhållsa­mma, milda svenska rättssamhä­llet, så är det intressant att ta del av de tragiska historiern­a och hur de påverkat både de inblandade och hela den amerikansk­a befolkning­en.

Slutligen ett tv-tips för den som sparkar bakut av allt vältrande i våld, mord och andra hemskheter: komediseri­en ”Workin’ moms” har fått sin fjärde säsong på svenska Netflix. Jag har följt den rättframma businesskv­innan Kate och hennes mer eller mindre utflippade väninnor och partners sedan min son var nyfödd och jag satt parkerad i soffan i amnings-bh och åt glasspinna­r dagarna i ända. Det är både befriande och roligt att hänga med dessa allt annat än perfekta kvinnor som balanserar föräldraro­llen med yrkeskarri­är och kärleksliv. Inte sällan tampas de med knepiga vardagsdil­emman och drabbas av brutala bakslag som får en att sucka lättat över sin egen relativt okomplicer­ade tillvaro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden