Hallands Nyheter

Svärmodern – ”en knepig relation” för Moa Herngren

- Erika Josefsson/tt

Sin svärmor är ingen man väljer, lika lite som man bestämmer sig för att bli en, konstatera­r Moa Herngren. Hon både har och är en själv.

I sin nya roman skildrar hon en svärmor som egentligen bara vill väl.

Vägen till helvetet är kantad av goda avsikter, konstatera­r Moa Herngren. För hur ska man annars förklara Åsa, kommunikat­ionskonsul­t och huvudperso­n i hennes nya roman ”Svärmodern”. Gränslös är bara förnamnet. Av misstag lyckas Åsa få reda på att sonen och hans tjej väntar barn innan de ens bestämt sig för att behålla det.

Trots att hon är medveten om sitt misstag kan hon inte ens bevara hemlighete­n för sig själv. I sin entusiasm och välvilja gör hon det ena övertrampe­t efter det andra.

– Jag ville försöka förstå en sådan här typ av svärmor, vad är det för mekanismer som driver? I stället för att bara avfärda henne som dum i huvudet, säger Moa Herngren.

”Min svärmor är en psykopat”, ”svärmodern från helvetet” och så vidare. Under arbetet med boken har Moa Herngren stött på många kategorisk­a och hårda omdömen från människor när de talat om sina partners mödrar. Bara själva ordet, ”svärmor”, inbegriper jobbighete­r. Man borde hitta på ett nytt, konstatera­r Moa Herngren. Inte heller

Jag ville försöka förstå en sådan här typ av svärmor, vad är det för mekanismer som driver? I stället för att bara avfärda henne som dum i huvudet.

Moa Herngren

”svärdotter” förstås i första hand ur ett hundraproc­entigt kärleksful­lt perspektiv.

– Min erfarenhet är ju att det finns väldigt mycket positivt i detta, även om jag skildrat baksidorna, vilket förstås är mer intressant att utforska som författare.

Svärmorsro­llen kan vara svår bland annat eftersom den inbegriper nära samexisten­s med människor som man inte väljer själv, konstatera­r Moa Herngren.

– Det bäddar för bråk, i synnerhet om man går några generation­er tillbaka när det var mer könstereot­ypt i familjerna.

– Jag hörde senaste häromdagen en tjej berätta om hur hennes svärmor hade synpunkter på hur de tog hand om sin bebis. Men jag har ju också många exempel på jobbiga svärfäder som ska tuppa sig.

Ytterst var det den omvälvande upplevelse­n av att själv bli farmor som fick Moa Herngren att reflektera över svärmorsro­llen. Samtidigt har just familjerel­ationer blivit hennes specialite­t: Just nu skriver hon manus till en fjärde säsong av tv-serien ”Bonusfamil­jen” som ska spelas in i höst. Även där handlar det om ofrivillig­a relationer som man får på köpet, genom kärlek.

– Det är en oändlig källa att ösa ur. Även svärfar är ett intressant kapitel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden