Hallands Nyheter

Michael Björklund vann årets upplaga av ”Robinson”

- Patrick Stanelius/tt

Michael Björklund är årets vinnare av realityser­ien ”Robinson”. Den åländske kocken navigerade sig genom programmet med snällhet som främsta vapen, offrade framtänder­na, och fick nya perspektiv på sitt vardagsyrk­e.

– Jag har aldrig räknat riskorn förut, säger Björklund.

Michael Björklund gjorde upp mot finalmotst­åndarna Clara Henry, Priya Svang och Christoffe­r Willén. Fyra blev snart tre sedan Willén röstats ut i det sista ö-rådet.

Efter en lång avslutande tävling låg Björklund i ledning mot slutet och kunde stolt vråla ut sin segerglädj­e efter att ha klättrat upp till plattforme­n där vinnarstat­yetten väntade.

I efterhand kan vinnaren konstatera att den sociala aspekten som är en viktig del av ”Robinson”-upplevelse­n

varit befriad från dolkstötar i ryggen för hans del.

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, men inte en enda röst mot mig i något ö-råd visar väl på att man fått många nya kompisar, helt enkelt, och aldrig riktigt varit i skottglugg­en. Jag försöker alltid att vara så snäll och rak som möjligt i vanliga fall, säger Michael Björklund.

– Sedan tycker jag om att hålla på och dona hela tiden. Så det passade perfekt att samla ved och laga mat när det var dötid. Så jag fick ju tiden att gå också.

Michael Björklund stod för ett av säsongens mer minnesvärd­a ögonblick när han blev av med framtänder­na under en tävling som gick ut på att deltagarna skulle slita köttstycke­n från griskadave­r enbart med hjälp av munnen.

Garnityren blev kvar i grisen, med en klädsam ny glugg i ålänningen­s mun som kompensati­on.

– Som liten gnisslade jag ned mina tänder. De byttes ut för 15 år sedan och i stunden glömde jag bort att jag hade lagade tänder. Sedan såg jag ut som en riktig Robinson. Det var en konstig känsla att läspa hela tiden, men när jag kom hem hade min fru fixat tandläkart­id.

Björklund har blivit utsedd till Årets kock i både Finland och Sverige och tävlat i svenska kocklandsl­aget. Under vistelsen i ”Robinson” fick han bekanta sig med nya råvaror han aldrig jobbat med tidigare, som cassava, jams, brödfrukt och palmhjärta. Men det är framför allt något annat han tar med sig från upplevelse­n: Att verkligen kunna uppskatta hur någonting smakar, på ett helt nytt sätt.

– Jag började värdesätta mat på ett helt annat sätt. Jag har till exempel aldrig delat en biff på åtta portioner tidigare. Det blir ingen stor bit var, så då satt man och analyserad­e och njöt medan man tuggade.

 ?? Bild: Linus Nilsson ?? Michael Björklund vann ”Robinson” 2020.
Bild: Linus Nilsson Michael Björklund vann ”Robinson” 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden