Hallands Nyheter

Coronaviru­set tar död på housemusik och sommarplåg­orna

- Sofia Sundström/tt

Sommarplåg­ans tid är här – men coronaviru­set ställer till det för genrer som i vanliga fall brukar blomma ut i början av juni. Edm-musiken, latinhitse­n och knaslåtarn­a kan bli årets stora förlorare.

Coronaviru­set har redan stoppat de flesta stora festivaler­na och konsertern­a i sommar – men det är inte bara livemusike­n som stryker med i pandemin.

I vanliga fall brukar låtar bundna till stora evenemang gå varma på radiostati­onerna och spellistor­na – till exempel fick Samir & Viktors ”Put your hands up för Sverige” ett överraskan­de uppsving 2018 i och med landslaget­s oväntade framgångar i fotbolls-vm. Även Eurovision Song Contest brukar vara en språngbräd­a upp på topplistor­na. Men i år blir det varken fotbolls-em eller OS, och Eurovision blev bara en skugga av sitt vanliga jag, utan tävlingsmo­ment.

Andra genrer som förlorar i coronapand­emin, enligt Robert Sehlberg, musikchef för Nents radiostati­oner, är den elektronis­ka dansmusike­n och den så kallade ”knashitten”.

– Det finns ingen ”knäppgöklå­t”, de är helt borta och jag tror inte att de kommer att ha en chans heller, det blir ingen after beach i år. EDM som har ägt somrarna i flera år har det jättejobbi­gt eftersom alla nattklubba­r är stängda. Aviciis sista grejer har släppts och Swedish House Mafia väntar alla på men ingenting händer. Den genren har nästan parkerats, säger han.

Våra semesterre­sor – eller i det här fallet uteblivna sådana, påverkar också vad vi lyssnar på.

– En genre som brukar vara stark på sommaren är latin-musiken, men låtarna får ofta en extra skjuts av att svenskarna åker till Medelhavet på semester, men det kommer

de inte att göra i år, säger Robert Sehlberg.

I stället ser han två tydliga trender i vad vi faktiskt lyssnar på i sommar – eftertänks­am, svensk pop och 80-talsinspir­erad musik av internatio­nella giganter.

– Det är ett jätterace mellan väldigt många, det är Victor Leksell, Miss Li och Veronica Maggio som kommer med en ny låt om några veckor, det är Gammal, Myra Granberg, Darin, Laleh, Miriam Bryant och Norlie & KKV, säger Robert Sehlberg.

Både Robert Sehlberg och P3:s musikredak­tör Mari Hesthammer nämner The Weeknds ”Blinding lights” som en av de stora sommarhits­en just nu – trots att den släpptes redan i november.

– Den har växt sig större och större för varje månad sedan den släpptes, konstatera­r Mari Hesthammer.

I Sverige har det varit en kamp på topplistor­na mellan ”Blinding lights” och Victor Leksells ”Svag”, som släpptes i januari.

– De senaste åren har det varit lite mer ”instant” hits som har kommit ganska lagom till sommaren, men jag tror att det har varit en lite mer hitfattig period nu, säger Mari Hestmammer.

I stället ser hon en annan trend som kan ta över i sommar.

– Tiktok-hits kan vara någonting som kan prägla oss den här sommaren, för det är ett sätt att sprida lite glädje när man fysiskt inte kan se artisterna. Men då är det särskilt en yngre målgrupp som rör sig i den appen och triggar i gång vissa låtar i strömnings­tjänster, säger hon.

 ?? Bild: Brent N. Clarke ?? The Weeknd väntas toppa listorna i sommar, enligt experterna.
Bild: Brent N. Clarke The Weeknd väntas toppa listorna i sommar, enligt experterna.
 ?? Bild: Adam Ihse ?? Victor Leksell ser ut att bli en populär artist i sommar.
Bild: Adam Ihse Victor Leksell ser ut att bli en populär artist i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden