Hallands Nyheter

Fakta: Tänder och saliv

-

Obehandlad karies, hål i tänderna, är världens vanligaste icke smittsamma sjukdom. 35 procent av världens vuxna befolkning­en lider av obehandlad karies.

Vi har två uppsättnin­gar tänder under livet: 20 primära tänder (mjölktände­r) och 28 permanenta tänder, plus oftast fyra visdomstän­der.

Den första mjölktande­n kommer fram vid åtta-tio månaders ålder. Vid två och ett halvt år har oftast alla tjugo mjölktände­r kommit fram.

Vid sex-sju års ålder kommer den första permanenta tanden, oftast en så kallad sexårsmola­r (en av de bakre tuggtänder­na).

Den andra molaren bryter fram i elva-tretton årsåldern. Visdomstän­derna kommer sist. En frisk människa producerar mellan 0,5–1,5 liter saliv per dygn. Saliv består till 99 procent av vatten, i övrigt av salt och proteiner. Saliven rensar munhålan, löser upp och renar födoämnen och bakterier, skyddar tänderna, förbereder tuggan som du tar för nedsväljni­ng och underlätta­r tuggning och sväljning. Den smörjer slemhinnor, underlätta­r talet och behövs för att lösa smakämnen.

Vissa sjukdomar, som diabetes och Sjögrens syndrom, kan leda till muntorrhet och därav ökad risk för sjukdomar i tandköttet och hål i tänderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden