Hallands Nyheter

Kreativ lösning gjorde att vinprovnin­gar kunde fortsätta

- Pär Lindqvist

Falkenberg: Munskänkar­na i Falkenberg har hittat en kreativ lösning i coronapand­emin. Matpaket beställs av lokala krögare, vinet inhandlas på Systembola­get och sedan provas drycken i hemmamiljö i mindre sällskap.

Vanligtvis har Munskänkar­na i Falkenberg en träff i månaden där medlemmarn­a samlas för att prova bättre viner tillsamman­s med god mat. De träffarna lockar alltid över 50 personer. Och eftersom det antalet överstiger Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner ställdes aprils vinprovnin­g in.

Men nu har Munskänkar­na, med nästan 300 medlemmar, hittat en lösning. I samarbete med krögare i stan, den här gången Gustaf Bratt, körs en tvårätters middag hem till de som anmält sig. Sedan tidigare har medlemmarn­a fått en lista på passande viner som inhandlats på Systembola­get.

Fredrik Carlsson är sektionsor­dförande och håller i trådarna. Han hämtade upp ett helt gäng matpaket på Bratt på fredagseft­ermiddagen för hemkörning.

– Det tog ett dygn så var 60–70 platser fullbokade. Det sade bara pang. Vi vill ju göra något för våra medlemmar men även för våra samarbetsp­artners. Krögarna har det tufft i dessa tider, säger han.

Medlemmarn­a sitter hemma, kanske med sin käresta, med kompisar eller med andra medlemmar och sätter som vanligt betyg på drycken.

– Vår tanke är att vi på en sluten Facebookgr­upp delger våra tankar. Vi gillar ju att tycka och tänka om vinerna. Sedan ska vi sammanstäl­la det, säger Fredrik Carlsson.

Högst troligt kommer de att genomföra liknande koncept fram till att riktlinjer­na ändras under coronapand­emin.

Per Eriksson, ägare till Gustaf Bratt, var på fredagen med och levererade de två rätterna till utkörninge­n men även till dem som hämtade maten på plats.

– Man är överväldig­ad. Man ser verkligen att behovet finns. Många av dem befinner sig i målgruppen som inte vågar gå ut. Men även för oss ger det ett ekonomiskt tillskott, även om det varit ännu bättre om de var här på plats, säger han.

Han börjar se en viss uppgång igen efter två dystra månader.

– Mars och april var ångestfyll­t med så lite gäster. Nu känner vi en viss lättnad. Folk känner sig trygga här, vi har en stor lokal och vi har dragit isär borden. Nu känner vi lite mer glädje och skratt igen, säger han.

För den nyfikne, här kommer menyn som fanns i matpaketen: Smör- och citrusinko­kt sparris med hollandais­e och vattenkras­se. Lammracks med ramslöksol­ja, potatispur­é, bakade rödbetor, hasselnött­er och rosmarinsk­y.

 ?? Bild: Pär Lindqvist ?? Per Eriksson, ägare på Gustaf Bratt, och Fredrik Carlsson, sektionsor­dförande i Munskänkar­na, gör sig redo för att leverera matpaket till Munskänkar­nas medlemmar.
Bild: Pär Lindqvist Per Eriksson, ägare på Gustaf Bratt, och Fredrik Carlsson, sektionsor­dförande i Munskänkar­na, gör sig redo för att leverera matpaket till Munskänkar­nas medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden