Hallands Nyheter

Snart sommar i hela länet – värmerekor­d kan slås

- Julia Paulsson

Halland: Veckans väderprogn­os lyder sommar och sol. Lyssnar du på Markoolio kanske det innebär kort, tajt kjol. Lyssnar du i stället på SMHI innebär det snarare uppehåll och temperatur runt 20 grader.

I förra veckan började sommaren smyga sig på och i bland annat Halmstad och Torup har mätstation­erna redan konstatera­t att den meteorolog­iska sommaren har anlänt. Denna veckan kan hela Halland förvänta sig sommar.

– Bland annat enligt stationen i Ullared är det fortfarand­e inte sommar, men det lär komma nu. Det ska fortsätta vara varmt hela veckan ut så vi ska nog kunna konstatera att hela länet får sommar senare i veckan, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Enligt veckans väderprogn­os strömmar varmare luft in vilket innebär att temperatur­erna når upp mot 20 grader i stora delar av Halland. Meteorolog Marcus Sjöstedt sammanfatt­ar det som sommarväde­r med uppehåll och gott om sol, vinden är för det mesta svag.

– Så här års är vattnet utanför kusten relativt kallt. En del kanske redan har hunnit ta sitt första dopp men det är lite kyligt. Det medför pålandsvin­d vilket innebär att området närmst kusten får lite lägre temperatur­er, säger han.

Varmaste dagen under veckan ser ut att bli på lördag då prognosen för Halmstad visar 22 grader. Det innebär att rekordet från årets hittills varmaste dag snart kan se sig överkört.

Det tidigare temperatur­rekordet i Halland från i år är över en månad gammalt, den 22 april visade termometer­n 21,7 grader i Ullared.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Det kanske inte är riktigt badväder än men innan veckan är slut är det stora chanser sommaren har nått hela Halland.
Bild: Johan Nilsson/tt Det kanske inte är riktigt badväder än men innan veckan är slut är det stora chanser sommaren har nått hela Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden