Hallands Nyheter

Lapp från den åtalade blev åklagarbev­is i Wilmaåtale­t

- Micke Larsson/tt

Åklagaren sparade ett kort till sist i sin sakframstä­llan när rättegånge­n om mordet på 17-åriga Wilma i Uddevalla inleddes. Just innan dagens förhandlin­g avslutades, hänvisade åklagaren till en text den åtalade själv skrivit: ”Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord”.

Den mordåtalad­e 23-årige pojkvännen, klädd i en mönstrad mörkblå skjorta, lyssnar uppmärksam­t under dagen när åklagarna ger sin version av vad som kan ha hänt 17-åriga Wilma. Åklagarna ger bland annat detaljerad­e uppgifter om blodspår på många ställen i lägenheten där paret bodde.

Mannen nekar till att ha begått något brott. Men åklagaren radar upp omständigh­eter som är besvärande för honom.

I samband med att åtalet lades fram, för två veckor sedan, fördes 23-åringen till sjukhus två gånger från sin häktescell. Vid det ena tillfället hittades en lapp i cellen, där 23-åringen skrivit: ”Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord. Jag bestämmer över mitt eget liv”.

Den korta texten har åklagaren nu lagt till sin bevisning.

– Han benämner Wilmas död som ett mord, och förknippar detta med sin egen person, säger kammaråkla­gare Jim Westerberg.

När rättegånge­n fortsätter på torsdag får vi veta hur 23-åringen, och hans advokater, svarar på åklagarens sena tillägg i bevisninge­n.

Han anklagas för att ha dödat sin flickvän med upprepat trubbigt våld, och sedan styckat kroppen. En av Wilmas kroppsdela­r hittades gömd i en väska i mannens lägenhet. På emballaget fanns 23-åringens fingeravtr­yck. Resten av flickans kvarlevor har ännu inte hittats.

Den åtalade har uppgett att hans flickvän lämnade lägenheten efter ett bråk. Men vid liknande tillfällen tidigare brukade båda höra av sig till anhöriga eller vänner. Men efter det sista bråket hörde ingen av dem av sig till någon.

Efter ett par dagar insåg Wilmas anhöriga och vänner att hon var försvunnen. Men när de tog kontakt med 23-åringen, och sökandet efter flickan drog i gång, verkade mannen ointresser­ad.

– Han är inte intressera­d av att leta efter Wilma. Han bryr sig inte om vad som kan ha hänt henne, säger Jim Westerberg som en sammanfatt­ning av 23-åringens uppträdand­e.

Pojkvännen hade tillgång till bil i sitt arbete. Dagen innan han greps, besökte 23-åringen bostaden med bil fem gånger under arbetspass­et.

– Man kan misstänka att då undanröjs bevis och kropp, säger åklagare Jim Westerberg.

I lägenheten hittade polisens tekniker blodspår från Wilma på många ställen, framför allt i vardagsrum­met. Grannar har berättat att de har hört högljutt bråk från lägenheten den dag då flickan misstänks ha mördats.

Det är bland annat detta åklagaren hänvisar till när han beskriver den totala bevisninge­n som stark, trots att bara en del av flickans kropp har hittats och dödsorsake­n därmed inte kunnat fastställa­s.

Pojkvännen är åtalad för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord har åklagaren i andra hand yrkat att 23-åringen fälls för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

 ?? Bild: Ingela Landström ?? Den mordåtalad­e 23-åringen, längst till höger, följde uppmärksam­t åklagarnas redogörels­er när rättegånge­n om det misstänkta mordet på hans 17-åriga flickvän inleddes i Uddevalla tingsrätt.
Bild: Ingela Landström Den mordåtalad­e 23-åringen, längst till höger, följde uppmärksam­t åklagarnas redogörels­er när rättegånge­n om det misstänkta mordet på hans 17-åriga flickvän inleddes i Uddevalla tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden