Hallands Nyheter

Erika Sjöwall: Teknik är verkligen inte mitt område

- Erika Sjöwall

Teknik är inte mitt område. Om jag har ett bekymmer av teknisk karaktär, hoppas jag alltid att den som löser det kommer att göra det med viss svårighet. Om till exempel min jobbdator inte startar och jag ringer It-service, blir jag glad om de svarar: ”Hördu Erika, det här var för svårt för mig. Jag måste tillkalla en av mina expertkoll­egor.”

Ännu bättre är det om expertkoll­egan sedan ringer tillbaka och säger: ”Det här var ett mycket ovanligt fel. Vi måste kolla med någon på riksnivå, vilket eventuellt kan ta några dagar. Är det okej för dig?” Det är definitivt mycket mer okej än om de startar igång min dator på trettio sekunder, vilket snarare är mer regel än undantag.

För inte så länge sedan råkade jag, på arbetstid, ändra facebooks inställnin­gar till portugisis­ka. Tänkte ganska så omedelbart att jag, som läst spanska i tre år på gymnasiet för hundra år sedan, enkelt skulle lösa det. Spanska är ju så likt portugisis­ka.

Trots att jag försökte jämföra med den svenska varianten, var det stört omöjligt. Det gick inte och det kändes superpinsa­mt att be It-avdelninge­n om hjälp. It-avdelninge­n, hånskratta­de däremot inte alls utan hjälpte mig snabbt att ändra tillbaka.

I fredags blev det knas med låset till min lägenhet. Jag kom helt enkelt inte in, eftersom nyckeln inte gick att vrida runt. Efter många om och men fick jag ta på hyresvärde­n som var på sitt lantställe åtta mil härifrån, vilket gjorde att jag blev hänvisad till hans son. Denne frågade om jag hade provat olja låset, varpå jag svarade att allt sånt fanns på insidan av dörren.

Detta var dock inte helt sant. Jag äger ingen låsolja. Förvisso hade jag kunnat köpa, men också plånbok och kontokort låg i tryggt förvar inlåsta i min lägenhet. (Detta är förvisso också ljug.

Jag har helt enkelt aldrig tänkt på att köpa låsolja.) Hyresvärde­ns son lovade att leta fram en huvudnycke­l och ta sig till lägenheten.

Själv var jag hemma hos en kompis för att tina upp efter att ha stått och pressat mig mot en omöjlig nyckel och en lika omöjligt låst dörr.

Efter en kort stund ringde sonen tillbaka och berättade att nu var dörren olåst.

Olja. Inget jättekrång­ligt bekymmer, alltså. Snarare lite löjligt.

Desto bättre kändes det härom veckan när jag, på jobbet, skulle försöka få in en glashylla i ett skåp med skjutdörra­r. Det var lika svårt som att byta facebookin­ställninga­r. Någon sade att vi skulle ringa vaktmästar­na eftersom sånt här är en vaktmästar­es arbetsuppg­ifter. De har ju till och med verktyg för såna grejer. Själv har jag inte ens en mejsel på mitt kontor.

Vaktmästar­na kom och jag såg deras leenden när jag bad dem om att sätta in glashyllan. Jag förstod att de tänkte: ”Det här fixar vi snabbt.”

Det tog dem en halvtimma. Plus avskruvade skjutdörra­r. Själv har jag ju som sagt varken mejsel eller låsolja.

I dag har Blenda och Beda namnsdag. Blenda är ett svenskt namn som har associerat­s med verbet blända. En teori är att namnet är påhittat och bars av en småländsk kvinna enligt Bländasägn­en. Runt 550 personer heter Blenda och drygt 250 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 32. Beda var ursprungli­gen ett fornengels­kt mansnamn. Namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet. Då var det ganska populärt, i dag är det ovanligt. Knappt 500 heter Beda och drygt 100 av dem kallas så, med medelålder­n 47. kocken”, ”Jamies kök”, ”Jamies school dinner” och ”Jamies great Italian food escape”. Han har på senare år profilerat sig som en förkämpe för sunda matvanor bland skolbarn och vuxna.

För 51 år sedan, 1969, föddes Johan Bergmark, två gånger utsedd till Nordens bästa rockfotogr­af. Han har sedan början av 90-talet porträtter­at en stor del av den svenska och internatio­nella rock- och skådespela­reliten och har publicerat­s i bland annat Mojo, Variety, Washington Post, Herald Tribune och Rolling Stone. Han har haft flera separatuts­tällningar i både Sverige och Europa.

I fredags blev det knas med låset till min lägenhet. Jag kom helt enkelt inte in, eftersom nyckeln inte gick att vrida runt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden