Hallands Nyheter

Coronapand­emin blev räddningen för Özens säsong

En lång och krokig väg. Men snart är Mahmut Özen tillbaka på fullt allvar. Och fotbollens stopp har varit en personlig fördel.

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Första korsbandet rök på en träning i augusti 2018. Men vi backar bandet till en kväll i slutet av september i fjol.

Falkenberg­s FF hade gjort en bra första halvlek mot serieledar­en Djurgården på Tele 2 Arena. Mahmut Özen har varit planens bästa spelare. Men i slutet av den mållösa första halvleken avancerade han i banan.

– Jag kommer förbi anfallaren, men stukar foten och får en stukning i knät. Jag kände att något hände. Det var en dragande känsla. Jag tänkte direkt, ”det kan inte vara det igen”. Men när jag insåg att jag måste byta blev det bara svart, berättar Mahmut.

Två korsbandss­kador inom loppet av 13 månader. Det är en smocka som kan knocka vem som helst. Laget åkte hem med buss direkt efter matchen. Resan var en av hans tyngsta i livet.

– Jag gick ner och lade mig i en bädd, låg där i sju timmar och sov inte en minut. Det var mycket tårar hela vägen hem. Jag var lack, ledsen och helt tom och det kom massa flashbacks från allt man måste göra.

Vid hemkomsten undersökte­s han både av lagläkaren Sverker Nilsson och Simon Bakkioui (HBK:S sjukgymnas­t), där den sistnämnde sa att korsbandet i högerknät med största sannolikhe­t var av.

– Många i klubben skrev och visade sin omtanke. Jag uppskattad­e det väldigt mycket, även om många tror att man inte gör det. Håkan (Nilsson, sportchef) ringde dagen efter och försökte förklara ”det är lugnt, det kommer bli bra”.

Med en process bestående av operation och rehabilite­ring tämligen färskt i minnet blev det mer påfrestand­e för psyket den andra gången.

– Det har varit mycket bergochdal­bana. Det är viktigt att du har kontinuite­t att göra träningen även fast det är tungt och motivation­en inte finns där, säger 31-åringen och fortsätter:

– Det har varit tuffare den andra gången. Jag gick in i väggen rejält. Det har funnits en rädsla för att det ska ske en gång till. Man ska inte tänka så, men det är inte mer än mänskligt att man gör det.

Ytterbacke­n berättar att inför en operation av korsbandet försöker man genomföra prehab, att man tränar upp sig eftersom mycket

muskelmass­a förloras under och efter operatione­n.

– Jag gjorde mycket inför min första, men gjorde betydligt mindre denna gång. Huvudet var inte riktigt på plats.

6 november genomförde­s operatione­n.

– Några veckor in på rehaben svullnade knät upp. Det gjorde det inte förra gången. Då fick jag vila ett par veckor. Efter åtta, nio veckor började jag jogga lätt. Sedan har det rullat på i högre hastighet och med hopp och squats.

FFF:S allsvenska premiär skulle ha spelats borta mot Sirius den 5 april. Men coronaviru­set lamslog allt för många. Livet. Vardagen. Och hela idrottsvär­lden.

– Det har gynnat mig, samtidigt är det jättetråki­gt för alla, att det blev tvärstopp. Om Allsvenska­n hade startat då hade jag kanske fått för mig att jag måste komma tillbaka. Att se alla matcher skulle stressat fram något omedveten. Nu har jag kunnat jobba lite mer lugn och ro.

Lättare övningar med boll tillsamman­s med laget har trappats upp. För två veckor sedan var han med och spelade helplan i 30 minuter.

– Jag kände en ren glädje att kunna spela lite tävlingsin­riktat igen eftersom det var så pass längesedan, men jag var rätt trött efteråt.

Dock finns det något ligger och gnager i bakhuvudet när han varit ute på planen i matchspel.

– Det finns en jätteliten rädsla, vilket gör att jag går in 95 procent i en duell om jag ska vara ärlig, säger Fff-spelaren, som för tillfället inte är med när det spelas fem mot fem på små ytor.

Med ovissheten hängande över fotbollssä­songen och ett jättesug efter att få göra comeback hoppas han att det snart kommer ett glädjande besked.

– Det är segt att man tränat utan att det kommer in något mellan. Man bara väntar på att få ett besked som säger att den dagen spelar. Men fram tills dess får vi bara träna på, avslutar Mahmut och ler.

Jag var lack, ledsen och helt tom och det kom massa flashbacks från allt man måste göra.

Mahmut Özen om korsbandss­kadan

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Mahmut Özen börjar se ljuset i tunneln. Sex och en halv månad efter knäoperati­on är han nära en comeback.
Bild: Håkan Johansson Mahmut Özen börjar se ljuset i tunneln. Sex och en halv månad efter knäoperati­on är han nära en comeback.
 ??  ??
 ??  ?? ”Jag kände en ren glädje att kunna spela lite tävlingsin­riktat igen eftersom det var så pass längesen”, säger ytterbacke­n om de 30 minuter på helplanssp­el han genomförde för ett par veckor.
”Jag kände en ren glädje att kunna spela lite tävlingsin­riktat igen eftersom det var så pass längesen”, säger ytterbacke­n om de 30 minuter på helplanssp­el han genomförde för ett par veckor.
 ??  ?? Han var med på planen under träningspa­ssets första del. Sedan klev han in i gymmet.
Han var med på planen under träningspa­ssets första del. Sedan klev han in i gymmet.
 ??  ?? Vägen tillbaka har varit svår. Han berättar om en mental bergochdal­bana.
Vägen tillbaka har varit svår. Han berättar om en mental bergochdal­bana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden