Hallands Nyheter

Johaugs nya mål: Kvala till friidrotts-vm

- TT-NTB

Endast en person startar i Bislett Games 10 000-meterslopp i Oslo: Therese Johaug.

– Jag har väldigt stor lust att klara Vm-kvalet, säger den norska skidstjärn­an.

Helt ensam blir hon dock inte på Bislett Stadions löparbanor i Oslo den 11 juni.

Vid Therese Johaugs sida kommer även långdistan­slöparen Sondre Nordstad Moen att springa den udda distansen 25 000 meter.

– Det ger otroligt mycket motivation att få chansen att springa här. Det värdesätte­r jag högt. Friidrotte­n och löpningen har gett mig mycket motivation i vardagen, säger Johaug på en presskonfe­rens.

Årets upplaga går under namnet ”Impossible Games” och kommer vara strikt anpassad efter de smittskydd­sregler som gäller i Norge.

Johaug är norsk mästare på distansen efter att ha sprungit i mål

Friidrotte­n och löpningen har gett mig mycket motivation i vardagen

Therese Johaug

på 32.20,86i staden Hamar förra sommaren – en tid som räckte för att kvala in till friidrotts-em, som skulle ha avgjorts i Paris i augusti. Men när mästerskap­et ställdes in som konsekvens av coronakris­en fick längdstjär­nan lägga om sina planer.

Nu är målet att klara Vm-kvalgränse­n på 31 minuter och 50 sekunder.

– Jag ska inte göra om den gigantiska juniortabb­en jag gjorde i Hamar med den öppningen jag hade, säger Johaug och syftar på hur hon inledde i för högt tempo i de norska mästerskap­en.

Johaug sticker inte under stol med att hon saknat att tävla sedan coronakris­en satte stopp för världscupe­n i skidor i vintras.

– Jag har en väldigt stor lust att klara Vm-kvalet. Det är 30 sekunder fortare än det jag sprang på i Hamar i fjol, så det blir tufft, säger hon.

Svenska stjärnorna Armand Duplantis, stavhopp, och Daniel Ståhl, diskus, är också klara för tävlingen. Precis som norske världsmäst­aren Karsten Warholm, som ska försöka sätta världsreko­rd på den udda distansen 300 meter häck.

 ?? Bild: Håkon Mosvold Larsen ?? Therese Johaug (till vänster) och den norska häcklöpare­n Amalie Iuel.
Bild: Håkon Mosvold Larsen Therese Johaug (till vänster) och den norska häcklöpare­n Amalie Iuel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden