Hallands Nyheter

Jan Lööf fyller 80: ”Jag anklagas för att vara en eremit”

Man behöver inte gå i pension bara för att man fyller 80. Serieteckn­aren, barnboksfö­rfattaren och den påstådde eremiten Jan Lööf arbetar för fullt med en ny bok om Skrotnisse – i en social distanseri­ng som började långt före coronakris­en.

-

Egentligen skulle Jan Lööf sitta isolerad i sitt hus i Grekland och arbeta just nu, men det satte hustrun stopp för efter att den snart 80-årige konstnären och serieteckn­aren ramlat i de höga stentrappo­rna i det gamla huset.

Landet vid Medelhavet har länge varit Jan Lööfs tillhåll under arbetet med böcker och illustrati­oner – ofta kan veckor flyga i väg utan att han märker det. Nu arbetar Jan Lööf i stället på ett liknande sätt i Sverige. Det nya coronaviru­set och rekommenda­tionerna till 70-plussare har alltså inte påverkat ”Skrotnisse”-upphovsman­nen speciellt mycket.

Själv identifier­ar han sig mest med Bertil Enstöring av de egna barnboksfi­gurerna, han som i tv-serien

”Skrotnisse och hans vänner” har bott på de mest isolerade platserna på jorden: en gång på toppen av ett berg, en annan gång längst ner på havets botten, allt för att undvika andra människor.

– Jag har också blivit anklagad för att vara någon sorts eremit, men det handlar egentligen kanske om att jag har svårt för att arbeta med folk i närheten. Jag kan sitta två månader i sträck som bara försvinner. Det sker någonting lustigt när man sitter ensam så länge. Man tappar lite hyfs och det vanliga sociala som behövs för att man ska kunna umgås med folk. Samtidigt försvinner alla ens dåliga egenskaper, det spelar ingen roll om man är egoistisk och hånfull om det inte finns någon att vara det mot, säger Jan Lööf

Jan Lööf växte upp i metallarbe­tarstaden Trollhätta­n, som son till en uppfinnare och skrotgubbe och barnbarn till en plåtslagar­e. Han lämnade staden för att läsa på Konstfack i Stockholm, och började röra sig i kretsar med bland andra Carl Johan De Geer och Lasse Åberg – men skrotet har alltid funnits kvar.

Som ung hade Jan Lööf få likheter med sin eremitfigu­r. Han beskriver hur han med barndomsvä­nnen och senare samarbetsp­artnern Lars-åke Kylén rände runt i hemstaden.

– Vi har sagt till varandra att om vi hade uppträtt så som vi gjorde när vi har 16–17 i dag, då hade vi

 ?? Bild: Pressbild ?? ”Skrotnisse och hans nya vänner” är Jan Lööfs första bok på fem år.
Bild: Pressbild ”Skrotnisse och hans nya vänner” är Jan Lööfs första bok på fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden