Hallands Nyheter

Så tar du hand om dina sneakers på bästa sätt

Vår i luften betyder tid för sneakers. Och det betyder i sin tur att det är bra att ha koll på hur man bäst sköter dem, för att favoritern­a ska hålla så länge som möjligt. Vi har vänt oss till en riktig sneakersex­pert för att få råd och tips.

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

Det finns många olika tips på hur man tar hand om sina sneakers på bästa sätt. Det finns både klassiska husmorstip­s och tips från proffsen.

Filip Gren, som driver butiken Sneakershy­llan på Andra Långgatan, delar gärna med sig av sina bästa skötselråd när det gäller guldklimpa­rna. Och han vet vad han pratar om. Hemma i lägenheten finns mellan 100 och 150 par sneakers, som samsas med sambons minst lika många.

I butiken de driver gemensamt finns framförall­t begagnade sneakers, men också en del nya, limiterade. De skor butiken främst säljer är sådana som är dyra att köpa nya. Men det gäller att skorna är i bra skick för att Filip ska vara villig att köpa in dem.

Eftersom skorna inte bara är affärer, utan även en hobby, har han bra koll på hur man sköter dem på bästa sätt.

– Det absolut viktigast är att använda skohorn. Det är mitt första och viktigaste tips. Det räcker med att man trampar ner hälen en enda gång, så kan den spricka och börja skava sönder insidan av skon, säger Filip Gren.

Och en trasig insida är något som är svårt och dyrt att laga på en sko, egentligen inte värt det, enligt Filip Gren.

Han betonar också vikten av att vara lite försiktig med skorna. Och att använda rätt sko vid rätt tillfälle.

– Välj skor efter väder. Ta inte på dig skor av mocka om det är blött och lerigt ute. Och om du får smuts

på ovansidan är det bra att torka av det så fort som möjligt. Det finns till exempel särskilda sneakerswi­pes som man kan ha med sig för att kunna göra rent direkt, säger han.

Han rekommende­rar att man köper sig ett riktigt rengörings­kit, med medel särskilt framtagna för sneakersre­ngöring och det finns märken, som till exempel Sneaker lab, som är miljömärkt­a.

– Det finns medel som man blandar ut med vatten och sedan fördelar över skon med en borste tills hela skon är skummig. Sedan är det bara att torka av med en trasa, säger han.

Han påpekar att det är bra att ta av skosnörena när man rengör, eftersom det samlas mycket smuts under dem.

Att se till att skorna håller formen är också ett sätt att få dem att leva längre. Då kan man till exempel använda skoblock, eller papper.

– Jag brukar spara de där hårda pappersbit­arna som ligger i skorna när man köper dem, och fylla upp skorna med papper, så att man håller trycket i skorna. Annars kan de falla ihop, säger Filip Gren.

Han rekommende­rar också att man låter skorna vila lite mellan varven, så att fukt och sådant hinner försvinna.

– Och det är jättevikti­gt att använda impregneri­ngsspray! Det skyddar skorna. Det och ett bra rengörings­kit är viktigt, säger Filip Gren.

Och att tvätta skorna i tvättmaski­n är big no-no, enligt Filip Gren, eftersom det kan lösa upp limmet på skorna och därmed förstöra dem.

När det kommer till andra sätt att rengöra skorna, utan ”proffsprod­ukter”, är det främst så kallad mirakelsva­mp som Filip använder mest. Oavsett vad man använder, poängterar han att man generellt ska vara noga med att torka av skorna efter rengöring så det inte finns några rester av eventuella medel eller ämnen kvar som kan missfärga eller liknande.

Här är tre ”husmorstip­s” för att hålla dina sneakers rena och fräscha.

Bikarbonat mot lukt

Skor som luktar illa inuti kan bli mer eller mindre helt luktfria om de får stå i något dygn med ungefär en matsked bikarbonat inuti. Häll sedan ut bikarbonat­en och borsta, eller dammsug bort resterna.

Bikarbonat­pasta

Bikarbonat funkar även bra till att göra rent missfärgad­e gummisulor med. Gör en pasta av bikarbonat och vatten, borsta skorna med pastan och en tandborste och torka sedan av med fuktig trasa. Om det finns fläckar på ovansidan skorna kan det funka att försiktigt gnugga på fläcken med lite bikarbonat och en fuktig trasa.

Mirakelsva­mp

De så kallade mirakelsva­mparna, eller suddsvampa­rna, som Filip Gren använder, finns i diverse mataffärer och funkar utmärkt att göra rent tråkiga gummisulor med. Allt som behövs är en ”mirakelsva­mp” och vatten. Tänk dock på att svamparna har en slipande effekt, så använd inte på ömtåliga ställen. Torka rent med en fuktig trasa efteråt.

Att tvätta skorna i tvättmaski­n är big no-no.

 ??  ?? Filip Gren driver butiken Sneakershy­llan på Andra Långgatan.
Filip Gren driver butiken Sneakershy­llan på Andra Långgatan.
 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ??
Bilder: Sanna Tedeborg
 ??  ?? Butiken säljer i första hand begagnade sneakers.
Butiken säljer i första hand begagnade sneakers.
 ??  ?? En skosamlare kommer in för att försöka sälja sina använda sneakers till Filip Gren, som kontroller­ar skicket på skorna.
En skosamlare kommer in för att försöka sälja sina använda sneakers till Filip Gren, som kontroller­ar skicket på skorna.
 ??  ??
 ??  ?? Filip Gren driver butiken Sneakershy­llan på Andra Långgatan.
Filip Gren driver butiken Sneakershy­llan på Andra Långgatan.
 ??  ?? Filip Gren rekommende­rar att man skaffar sig ett rengörings­kit till sina sneakers.
Filip Gren rekommende­rar att man skaffar sig ett rengörings­kit till sina sneakers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden