Hallands Nyheter

Coronaoro bidrar till museets minskning

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: Lika mycket som Rian designmuse­um ökade besöksanta­let förra året har det minskat i procent under våren. ”Jättetråki­gt”, säger museets chef Love Jönsson.

Med en eller två besökare i timmen känns Rian designmuse­um coronasäke­rt. Pandemin är en orsak till att vårens besöksanta­l i Falkenberg har minskat med närmare 80 procent.

Förra året ökade det kommunala designmuse­et i Falkenberg besöksanta­let med 85 procent, från knappt 5 000 personer till över 9 000.

I mars och april i år har siffrorna gått åt andra hållet. 309 besökare är en minskning med 79 procent, jämfört med de 1457 personer som kom dit samma period 2019.

– Det är jättetråki­gt att publiken minskar. Vi har ställt in alla föredrag för grupper och fått avbokninga­r på bussresor på grund av corona. Även många skolklasse­r i Falkenberg har ställt in sina planerade besök, säger museets chef Love Jönsson.

Den som backar ytterligar­e ett år, till 2018, ser att årets besökssiff­ror inte avviker särskilt mycket. Först i april kommer en halvering som kan förklaras av isolering på grund av coronaoro.

– Förra året hade vi en kraftig publikökni­ng, särskilt under våren när vi hade utställnin­gen om Bauhaussko­lan. Den fick nationell uppmärksam­het i bland annat Dagens Nyheter. I år har alla museer sett en minskning, berättar Love Jönsson, som tillträdde som chef den 1 april 2018.

– I vår har vi visat utställnin­gar med formgivare och arkitekter som är ganska okända för en bred publik. I kombinatio­n med coronan har det gjort att besöksanta­let minskat, säger Love.

I maj 2019 hade museet 636 besök, jämfört med bara 108 under 2018. För tillfället kommer bara en handfull besökare per dag till designmuse­et. Sedan öppningen den 16 maj, efter tre veckors förberedel­ser med nya utställnin­gar, har drygt 50 personer köpt inträdesbi­ljett.

– Ett museibesök i sig är inte farligt om man bara följer myndighete­rnas rekommenda­tioner och just nu är det absolut en säker miljö. Många av våra besökare är ju äldre och har hållit hemma eftersom de kan tillhöra en riskgrupp, säger Love Jönsson.

När HN i mars 2015 redovisade­s museets besökssiff­ror visade det sig att 2007 och 2012 var toppår med cirka 17 500 besökare. Det var mycket tack vare de två stora sommarutst­ällningar som lockade 6 900 respektive 5300 besökare – Sigvard Bernadotte och Stig Lindberg.

Som lägst under tioårsperi­oden fram till 2015 hade museet 11000 besök per år. I de siffrorna ingick verksamhet med skolelever kring lokal- och kulturhist­oria, som i princip låg nere 2017–2018.

De flesta av Rians anställda, som motsvarar nio heltidstjä­nster, arbetar som vanligt under pandemin.

– De som kan arbeta hemifrån har i stor utsträckni­ng gjort det de senaste två månaderna. Lite tid har frigjorts så att vi kan ta hand om samlingarn­a och skapa bättre ordning i magasinen, säger museichefe­n.

Det kommunala museet har en årlig budget på sex miljoner kronor. Love Jönsson är bekymrad för ekonomin och påpekar att det är svårt att göra säkra prognoser för hur intäkterna utvecklas under resten av året.

– Vi har fått justera ned intäkterna i budgeten och beräknar nu att det kan landa på ett underskott på cirka 200 000 kronor för i år.

På Rian designmuse­um pågår två utställnin­gar till och med den 30 augusti. Love Jönsson har varit kurator för ”Äntligen hemma!”, som innehåller design, konsthantv­erk och konst med hemmet som tema.

I det lilla projektorr­ummet visas smycken av Agnieszka Knap, inspirerad­e av Rorschacht­estet.

Nästa utställnin­g visas på Falkenberg­s hembygdsmu­seum den 17 juni till och med den 16 augusti (samma inträdesbi­ljett gäller) och heter ”Ett hus av minnen”.

– Vi visar samtida smyckekons­t som ett tillägg i de permanenta samlingarn­a. Vi har lånat in smycken från ett dussin svenska och internatio­nella konstnärer, säger Love Jönsson och avslutar hoppfullt:

– När situatione­n normaliser­as tror jag att människors längtan efter att se verkliga föremål och konstverk har växt sig stark, så att de hittar tillbaka till museerna.

 ??  ??
 ?? Bild: Malin Eirefelt ?? Efter coronapand­emin tror Love Jönsson att Rian designmuse­um får ett underskott på 200 000.
Bild: Malin Eirefelt Efter coronapand­emin tror Love Jönsson att Rian designmuse­um får ett underskott på 200 000.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden