Hallands Nyheter

Farlig läkare anmäls av sin egen vårdcentra­l

Falkenberg: Efter 13 avvikelser på ett år fick chefen nog och anmälde läkaren till Ivo. Bland annat har han missat cancer och en fraktur och enligt anmälan är han en risk för patientern­as säkerhet.

- Johannes Widergren johannes.widergren@hn.se

Falkenberg: En specialist­läkare som arbetar på en vårdcentra­l i Falkenberg har efter en lång rad klagomål anmälts till Ivo av sin egen arbetsgiva­re. Bland annat ska han ha missat cancer hos en patient och skrivit ut stora mängder narkotikak­lassad medicin till en patient han inte träffat.

Läkaren har varit anställd inom Capio Familjeläk­arna, som finns på tre platser i Falkenberg, sedan i januari 2019 och i anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) skriver vårdcentra­lernas chefsläkar­e att läkaren gjort sig skyldig till flera allvarliga fel. Chefsläkar­en skriver också att det finns ”systematis­ka brister” när det gäller läkarens kompetens och att han i en samlad bedömning utgör en risk för sina patienters säkerhet.

I juni 2019 tog läkaren emot en patient med bland annat buksmärtor, illamående och viktnedgån­g och satte då i gång en kur mot magsår. En månad senare kom patienten tillbaka på grund av fortsatt viktnedgån­g och fick då näringsdry­cker. När patienten kom tillbaka en tredje gång i augusti med samma problem upptäckte en annan läkare cancer i bukspottsk­örteln. På grund av att felet ansågs vara så allvarligt utreds läkaren också enligt lex Maria.

Under samma period förra sommaren skrev läkaren också ut över 300 tabletter av det narkotikak­lassade sömnmedlet Imovane till en patient han aldrig hade träffat.

I september inträffade en liknande händelse när läkaren förnyade ett recept för tidigt, även i det fallet för en patient som han inte träffat personlige­n.

– Efter varje avvikelse har man haft samtal och återkoppli­ng med läkaren men situatione­n har inte förbättrat­s, säger Stefan Bremberg, chefsläkar­e på Capio Familjeläk­arna.

I anmälan till Ivo finns inte mindre än 13 stycken avvikelser­apporter som rör läkaren, alla från 2019. Bland annat har han missat en fraktur, i flera fall inte fört journal eller remitterat patienter på rätt sätt och vid ett tillfälle skickat en patient med pågående hjärtinfar­kt till akuten i Halmstad utan att informera om att patienten är på väg. I det sistnämnda fallet står det i avvikelser­apporten att händelsen är ”anmärkning­svärd” och att läkaren har ”en tydlig brist på kompetens.”

– Läkaren är avstängd tillsvidar­e och det beslutet tog vi i samband med att vi valde att göra anmälan till Ivo, där vi bedömer att han är en patientsäk­erhetsrisk, säger Stefan Bremberg.

Hur kan det här ha fått pågå under så lång tid?

– Det är en sak som vi håller på att utreda och vi för också dialog med Ivo kring det. Vi ser väldigt allvarligt på det här.

Capio Familjeläk­arna inväntar nu bedömning från Inspektion­en för vård och omsorg.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/montage ?? Utdrag ur anmälan som vårdcentra­len skickat till Inspektion­en för vård om omsorg.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/montage Utdrag ur anmälan som vårdcentra­len skickat till Inspektion­en för vård om omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden