Hallands Nyheter

Gasläckan i centrum var kontroller­bar

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 51 82

Varberg: Stora avspärrnin­gar gjordes och lägenheter i området evakuerade­s. Men gasläckan var så pass liten att den inte bedömdes vara någon fara för allmänhete­n.

Varberg: Stora delar av centrala Varberg spärrades av på tisdagskvä­llen och lägenheter i området evakuerade­s. Anledninge­n var en gasläcka som uppstod vid borrning. Trots det skickades det inte ut något viktigt meddelande till allmänhete­n (VMA).

I samband med tunnelbygg­et borrades det hål rakt igenom en gasledning. Det gjordes snabbt en riskanalys på plats. Till en början såg man till att all gas var ute ur ledningen.

Därefter väntade man en timme innan borren försiktigt drogs upp så att ledningen kunde svetsas igen. Oscar Johansson, gasarbetsb­efäl på Varberg Energi, var på plats ända till sent inpå natten och uppger att man till en början var rädd för explosions­risken.

– Allt gick ju bra, det blev ingen explosion. Men det var en så pass stor ledning och det kunde ha fått stora konsekvens­er om det hade blivit en smäll, säger han.

Det är räddningsl­edaren på plats som begär ett VMA om det bedöms uppstå fara för allmänhete­n. Det görs via tjänstgöra­nde chef i beredskap eller direkt genom Hallands inre larm- och ledningsce­ntral. Situatione­n kring tisdagens gasläcka uppfattade­s som kontroller­bar, vilket var anledninge­n till att ett VMA inte skickades ut. Däremot gjorde man större avspärrnin­gar av säkerhetss­käl. Av samma skäl evakuerade­s även lägenheter i området.

– I den värsta av världar hade en explosion kunnat ske, men den sannolikhe­ten är låg. Det gjordes mätningar för att se koncentrat­ionen och man såg tydligt varifrån det hade läckt ut och det var inte i någon större omfattning. Man bedömde att det inte utgjorde någon fara för allmänhete­n, säger Patrik Josefsson, tjänstgöra­nde chef i beredskap vid räddningst­jänsten Väst.

Under onsdagen visste man ännu inte orsaken till att gasledning­en borrades igenom.

Lars Sjöberg, enhetschef på energiavde­lningen vid Varberg Energi, skrev ut samtliga ritningar under tisdagskvä­llen och kunde konstatera att ritningarn­a inte har några felaktighe­ter.

Frågan har tagits upp av Varberg Energis ledningste­am och kommer att hanteras under de närmsta dagarna.

– Antingen har utsättning­en blivit felaktig eller så handlar det om den mänskliga faktorn. Än så länge blir det ren spekulatio­n. Det är något vi får titta på och vi kommer att utreda den frågan internt, säger Lars Sjöberg.

Även en fiberkabel ska ha fått skador i samband med händelsen. Enligt Per Johansson, enhetschef för entreprena­d och fiber, ska det dock inte finnas några avbrott på ledning utan den ska enbart ha fått yttre skador. Kabelns skador ska inte orsaka några driftstörn­ingar och påverkar ingen trafik.

” Man bedömde att det inte utgjorde någon fara för allmänhete­n.

Patrik Josefsson, räddningst­jänsten i väst

 ??  ??
 ?? Bild: Robert Lundberg ?? Under onsdagen visste man ännu inte orsaken till att gasledning­en borrades igenom. Frågan utreds av Varberg Energi internt.
Bild: Robert Lundberg Under onsdagen visste man ännu inte orsaken till att gasledning­en borrades igenom. Frågan utreds av Varberg Energi internt.
 ?? Bild: Privat ?? Hålet i gasledning­en.
Bild: Privat Hålet i gasledning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden