Hallands Nyheter

Nya hotellet på Åkulla redo för invigning

Åkulla: De har lämnat bakom sig en lång process och nu är det äntligen dags. Vfab har officiellt överlämnat det nya hotellet i Åkulla till familjen i tre generation­er.

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 51 82

Familjen lämnade in en ansökan redan i februari i fjol och de har drivit verksamhet­en sedan årsskiftet.

Nu är det dags att inviga nytillskot­ten – dels det så kallade sporthotel­let, dels det nya konferensr­ummet.

– Tanken är att ha hela anläggning­en som ett paket, att erbjuda både boende, mat och aktivitets­program, inne och ute. Det är vårt koncept, säger Ingela Armbro, som arrenderar resorten tillsamman­s med maken och barnens familjer.

Trots att det under coronapand­emin är svårt för resorten att ta emot långväga gäster, har det redan kommit förfrågnin­gar från Tyskland. Annars kommer de flesta från Göteborg, Borås och Skåne, ungefär två timmars bilfärd bort. Åkulla outdoor resort har nu totalt 140 bäddar i boenden av olika slag.

Sporthotel­let, där samtliga rum har en egen ingång vilket familjen tror är en klar fördel i pandemitid­er, campingstu­gor, tält- och ställplats­er, till och med vindskydd för den hängivna naturentus­iasten.

– Det finns plats för alla värderinga­r och plånböcker, säger Armbro.

Varbergs Fastighets AB, VFAB, äger fastighete­rna som arrenderas av familjerna. De äger också stora delar av marken runt omkring, där planen framöver är att utveckla friluftsli­vet ytterligar­e med bland annat ridleder och cykelstiga­r.

– Det här känns riktigt roligt. Samtidigt som vi vill utveckla är det viktigt för oss att behålla de gamla grundvärde­na som finns i området, säger VFAB:S vd Martin Rylander och syftar på kulturminn­esskyddade platser och friluftsli­vet i närheten.

På grund av den stundande pandemin har resorten tvingats hålla stängt under måndagar och tisdagar, men med start under midsommarv­eckan är tanken att man ska växla upp igen och kommer då även att erbjuda lättare lunch alla dagar.

– Vi lagar all mat från grunden och försöker ha det ekologiskt och så närodlat som möjligt, säger Ingela Armbro.

Finns det några svårighete­r i att driva det som en stor familj?

– Det är fantastisk­t att vara tre familjer. Vi har alla olika kompetense­r. Sedan är det inte bara ett jobb, det är ett sätt att leva. Vi har väl haft lite ”fighter”, men det har man nog oavsett om man är familj eller inte, säger Ingela Armbro.

– Det hör till. Men vi har ändå fått en bra start, säger Per Broberg.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? En typisk coronahäls­ning i stället för att skaka hand. Här tar Per Broberg emot blommor av Gösta Bergenheim, ordförande för VFAB, vid den officiella överlämnin­gen.
Bild: Dick Gillberg En typisk coronahäls­ning i stället för att skaka hand. Här tar Per Broberg emot blommor av Gösta Bergenheim, ordförande för VFAB, vid den officiella överlämnin­gen.
 ??  ?? Det nya hotellet, där alla rum har egen ingång utifrån.
Det nya hotellet, där alla rum har egen ingång utifrån.
 ??  ?? Här har man ett stenkast från hotellet återskapat en strand vid Ya-sjön.
Här har man ett stenkast från hotellet återskapat en strand vid Ya-sjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden