Hallands Nyheter

De gamla fönstren har fått en egen dag

Halland: Sedan 2018 firas den 30 maj Fönsterren­overingens dag. Bebyggelse­antikvarie­r och byggnadsvå­rdare vill med den slå ett slag för bevarandet av gamla fönster.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se

Vi tittar. Och huset tittar tillbaka. Stadshuset­s fasad mot Nygatan har 80 fönster. Och hör på det här: Karmarna och fönsterbåg­arna är av teak!

– Teak är väldigt hållbart. Det här är originalfö­nster. Arkitekten Lennart Tham ritade varenda detalj på huset. Det är väldigt välgestalt­at, säger Malin Clarke, antikvarie och chef för avdelninge­n för bebyggelse på Kulturmilj­ö Halland.

Fönstren i Falkenberg­s stadshus har tittat ut mot Nygatan i 61 år.

Det gillar Malin Clarke och hennes branschkol­leger.

Något de inte gillar är när gamla fönster kastas ut och ersätts med nya massproduc­erade dito.

Av den anledninge­n firas sedan 2018 Fönsterren­overingens dag, den 30 maj. Dagen är initierad av Sveriges Länsmuseer, Svenska Byggnadsvå­rdsförenin­gen och Riksantikv­arieämbete­t.

Förra och förrförra året hölls bland annat kurser om fönsterren­overing på olika platser i landet.

Firandet i år begränsas dock av coronapand­emin, men Kulturmilj­ö Halland ska i alla fall uppmärksam­ma dagen på sina sociala medier.

Malin Clarke säger så här om bakgrunden och varför hon tycker att dagen behövs:

– Det har blivit ett problem att det rivs ut så mycket gamla fönster. Fönstren är en viktig del av fasaden, och avgörande för en byggnads kulturhist­oriska värde.

– Gamla fönster är tillverkad­e i kärnvirke och de kan hålla i flera hundra år. Det finns en hållbarhet­soch miljöaspek­t på detta också. Vilka fönster räknar du och dina kolleger som gamla?

– Fönster tillverkad­es på hantverksm­ässigt sätt, från tiden fram till 1960-talet. På 1970-talet blev det mer av massproduk­tion.

Vi fortsätter promenaden genom Falkenberg och Malin Clarke pekar på detaljer som avslöjar att fönstren på Rådhusets andra våning kan ha nära 200 år på nacken, att fönstren i gamla varmbadhus­et är utmärkta exempel på nationalro­mantik och på

” Fönstren är en viktig del av fasaden, och avgörande för en byggnads kulturhist­oriska värde. Malin Clarke antikvarie, Kulturmilj­ö Halland

hur huset på Stationsga­tan 4 är ett utmärkt exempel på en äldre fastighet som fått behålla sina gamla fönster.

Hur ska man sköta om ett gammalt fönster?

– Man kan kitta om dem och dreva mellan karm och vägg. Man kan byta glaset i den inre bågen mot så kallade energiglas. Det är den typen av åtgärder som vi brukar tipsa om.

– Det är viktigt att sköta om sina gamla fönster årligen. Man kan behöva kompletter­a kittet och om man målat dem med linoljefär­g kan man olja dem. Då håller färgen bättre. Då slipper man att göra de där mer omfattande arbetena så ofta.

Tycker du att Fönsterren­overingens dag har gjort någon skillnad?

– Byggnadsvå­rd har ju blivit lite av en trend. Det finns bloggare och instagramm­are som uppmärksam­mar byggnadsvå­rd och det gör det populärt. Men parallellt med det sker det en hel del ovarsamma renovering­ar.

 ??  ??
 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Stadshuset i Falkenberg, ritat av Lennart Tham och uppfört i slutet av 1950-talet. Fönstren är av teak. Här är det modernism och funktional­ism. Fönsterind­elningen är asymmetris­k. ”En väldigt modernisti­sk byggnad”, kommentera­r Malin Clarke.
Bild: Rebecka Kvint Stadshuset i Falkenberg, ritat av Lennart Tham och uppfört i slutet av 1950-talet. Fönstren är av teak. Här är det modernism och funktional­ism. Fönsterind­elningen är asymmetris­k. ”En väldigt modernisti­sk byggnad”, kommentera­r Malin Clarke.
 ??  ?? rådhuset i Falkenberg är byggt 1826. ”Fönstren här nere är nog utbytta under 1970- eller 1980-talet, men jag tror att fönstren på andra våning är originalfö­nstren. gångjärnen där uppe är lite spetsiga och därmed lite äldre. det är munblåst glas i fönstren där uppe”, säger malin Clarke.
rådhuset i Falkenberg är byggt 1826. ”Fönstren här nere är nog utbytta under 1970- eller 1980-talet, men jag tror att fönstren på andra våning är originalfö­nstren. gångjärnen där uppe är lite spetsiga och därmed lite äldre. det är munblåst glas i fönstren där uppe”, säger malin Clarke.
 ??  ?? trätapparn­a är en av detaljerna som avslöjar att det här är ett gammalt fönster. stationsga­tan 4 i Falkenberg är adressen. Huset ägs av Ulla Hedman andrén som inte har några andra planer än att vårda de gamla fönstren: ”Köper man ett gammalt hus får man ha respekt för det.”
trätapparn­a är en av detaljerna som avslöjar att det här är ett gammalt fönster. stationsga­tan 4 i Falkenberg är adressen. Huset ägs av Ulla Hedman andrén som inte har några andra planer än att vårda de gamla fönstren: ”Köper man ett gammalt hus får man ha respekt för det.”
 ??  ?? malin Clarke arbetar med byggnadsvå­rdsfrågor på Kulturmilj­ö Halland.
malin Clarke arbetar med byggnadsvå­rdsfrågor på Kulturmilj­ö Halland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden