Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: Vilda bin och humlor ska skyddas på några golfbanor i Halland.

Halländska kommuner jobbar för att underlätta den biologiska mångfalden och särskilt de vilda bina som pollinerar blommor och grödor. Nu ska dessa gynnas på några av länets golfbanor.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se

Ledare 28/5. I fredags, den 22 maj, var det Biologiska mångfalden­s dag. 2002 beslutade FN att utlysa denna dag, men inte förrän 2017 uppmärksam­mades dagen i Sverige. Den intressera­de kan hitta mängder av intressant informatio­n på en särskild hemsida för dagen.

Det finns förstås anledning att uppmärksam­ma biologisk mångfald alla dagar på året. Biologisk mångfald är en förutsättn­ing för liv på sikt. Tyvärr har det kommit något i skymundan av diskussion­erna kring klimatomst­ällningen där ett ensidigt fokus på klimatprob­lemen rentav kan hota den biologiska mångfalden. Det är en komplex värld och då måste man kunna diskutera saker ur flera olika perspektiv som alla är lika viktiga.

Till exempel kan fokus på enbart vegetarisk mat som lösning på klimatkris­en innebära att de nödvändiga betesdjure­n minskar. Naturbetes­marker har en stor biologisk mångfald av både växter, djur och insekter. Kor, får och getter är förutsättn­ingar för den biologiska mångfalden i dessa marker. Därför bör kött från kossor och andra betesdjur som betar i obehandlad­e marker premieras och lyftas fram - det är detta kött man bör äta i första hand.

Bin och andra vilda pollinatör­er är viktiga förutsättn­ingar för mänskligt liv och måste tyvärr skyddas då deras så kallade habitat ofta är hotade. I Falkenberg och Varberg pågår flera intressant­a projekt, ofta med hjälp av bidrag från länsstyrel­sen eller Naturvårds­verket. De båda kommunerna startar i dagarna ett projekt tillsamman­s med Svenska Golfförbun­det och några golfklubba­r i respektive kommun. Syftet är att anpassa skötseln av golfbanorn­a så att man underlätta­r för de vilda pollinatör­erna. Ofta lever dessa i sand eller lätta marker och då passar projektet bra i Halland. Det har man redan konstatera­t i ett gemensamt pilotproje­kt. Golfklubba­rna som ska delta i genomföran­deprojekte­t är Ullared/flädje, Vinberg och Skrea i Falkenberg­s kommun samt Hofgård och Harabäcken i Varbergs kommun.

Peter Edman är regional bankonsule­nt hos Golfförbun­det och har dessutom fått miljöfrågo­r på sin lott. På banorna finns bland annat öppna sandytor som inte ligger i spelriktni­ngen, även om en och annan förlupen boll kan förekomma.

- Många tror att golfbanor bara är kortklippt­a gräsmattor, men greenerna är bara en liten del av golfbanan, säger han. Att hitta åtgärder för att skydda pollinatör­erna och andra insekter påverkar inte spelet i sig. Vi ser banan som en multifunkt­ionell anläggning där det är jättevärde­fullt om vi kan dra vårt strå till stacken när det gäller miljöarbet­e.

Peter Edman hoppas att projektet i Halland ger lärdomar som sen kan spridas till andra klubbar i landet. Han konstatera­r att insekterna oftast mår bra av att ”störas”, att slitage på markerna gör att många arter trivs. Igenvuxna sandmarker är inte bra.

Falkenberg­s kommun har också fått medel för att kartlägga sandmiljöe­r och gynna den biologiska mångfald som finns där. Nu pågår nästa steg som är att kontakta markägare för att kunna genomföra skyddsåtgä­rder som till exempel naturvårds­bränning, att ta bort invasiva arter och skapa bomiljöer för vildbin. Att röja igenvuxna marker är en annan åtgärd och allt detta kräver förstås ett gott samarbete med markägaren.

- De flesta markägare tycker det är intressant och roligt att få en bättre förståelse för hur det biologiska systemet hänger ihop, säger Peter Nolbrant, biolog som hjälper Falkenberg­s kommun med sandprojek­tet.

Det är alldeles utmärkt att Falkenberg­s kommun nu också håller på att ändra skötseln av sina egna gräsmattor och annan mark. Totalt i landet lär det klippas kommunala gräsmattor för över sex miljarder varje år. Förutom att spara bränsle och därmed pengar gör en alternativ användning av markerna att pollinatör­erna gynnas. Att inte klippa gräsmattor och gräsremsor kort var och varannan vecka kan förstås tyckas se slarvigt ut. Där krävs troligen ett informatio­nsarbete i förhålland­e till invånarna.

” Vilda bin måste tyvärr skyddas då deras så kallade habitat ofta är hotade.

Att låta blommor ta plats, även de ofta förhatliga maskrosorn­a, är bra för vilda bin och andra pollinatör­er. Man kan också tänka sig att en viss del av marken kan användas till odling, antingen via någon skola, boende i närheten eller någon företagare som vill odla lokalt. Allt arbete som kan gynna den biologiska mångfalden är betydelsef­ullt och det är viktigt att också politikern­a förstår det.

 ??  ??
 ?? Bild: Paul Kleiven ??
Bild: Paul Kleiven
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden