Hallands Nyheter

Vallarnas tillskott oroar parkarbeta­re

Falkenberg: De veckogamla griskultin­garna på Vallarna har fått flera besökare att gå över stängslet – och in i hagen. Något som riskerar att skada både människa och gris.

- Simon Appelqvist

Falkenberg: Vallarnas nya kull på nio griskultin­gar är så populära att besökare hoppar innanför stängslet. Något som är direkt farligt.

– Mamman är väldigt aggressiv och kan bitas, säger parkarbeta­ren Malena Jensen.

Vallarnas nya kull av griskultin­gar är knappt en vecka gamla. Folk i alla åldrar har tagit sig till grishagen för att få en skymt av de nio små liven. Parkarbeta­ren Malena Jensen larmar om att alltför nyfikna besökare hoppar över stängslet och försöker locka fram kultingarn­a från skjulen, vilket är direkt farligt för både besökare och gris.

– Mamman är väldigt aggressiv och kan bitas. Händer det en besökare något tvingas vi avliva henne och då försvinner hela kullen. Det här är ganska farliga djur som väger över 120 kilogram, säger Malena Jensen.

” Det här är ganska farliga djur som väger över 120 kilogram. Malena Jensen, parkarbeta­re

Sedan griskultin­garna föddes på Kristi himmelsfär­dsdag har hon själv bevittnat flera personer som beträtt stängslet. Bland annat en pappa som lyfte över sin treårige son.

– Vissa besökare är inte snälla mot djuren – de kastar in saker för att locka ut kultingarn­a. Man får absolut inte gå och klappa eller mata grisarna. De är inga keldjur och vill inte bli klappade.

Det knappt en meter höga stängslet är alltså inte tillräckli­gt för att folk ska hålla sig på rätt sida. Därför kommer kommunen sätta upp nya varningssk­yltar.

– Folk förstår inte att man absolut inte får gå in. De är aggressiva även mot oss som sköter om dem, speciellt när

de har kultingar, säger Malena Jensen.

Hon berättar att hon en gång blev knuffad av en sugga så hårt att hon flög in i stängslet. Suggans överbeskyd­dande natur kan även få förödande konsekvens­er för de små griskultin­garna.

–Det är jättevanli­gt att suggan ligger ihjäl kultingarn­a, speciellt första dygnet. De gör det för att de försöker skydda ungarna. Men det har inte hänt den här suggan, hon är en bra mamma, säger Malena Jensen.

På rätt sida stängslet står en förskolekl­ass uppradad. De spejar efter de nio små liven som gömmer sig i skjulet. Den två år gamla suggan patrullera­r framför barnen och vill inte visa upp sina nya kull.

Till sist kilar de små liven fram från sin gömma med mamman Asta främst i ledet.

– Jag har sett griskultin­gar förr, men aldrig när de är såhär små, säger besökaren Matilda Eriksson som sitter på huk tillsamman­s med dottern Aleah.

– De ser ut som små korvar. Det är svårt att tro att de blir så fula när de blir stora, säger Malena Jensen och skrattar.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? De knappt en vecka gamla kultingarn­a är linderröds­svinet Astas andra kull.
Bild: Håkan Johansson De knappt en vecka gamla kultingarn­a är linderröds­svinet Astas andra kull.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Suggan Asta visar sina griskultin­gar vägen. Hon är väldigt beskyddand­e och parkarbeta­re vittnar om besökare som försöker locka fram kultingarn­a när de befinner sig i skjulet. Något som är farligt för både gris och människa.
Bild: Håkan Johansson Suggan Asta visar sina griskultin­gar vägen. Hon är väldigt beskyddand­e och parkarbeta­re vittnar om besökare som försöker locka fram kultingarn­a när de befinner sig i skjulet. Något som är farligt för både gris och människa.
 ??  ?? De knappt en vecka gamla kultingarn­a är linderröds­svinet Astas andra kull.
De knappt en vecka gamla kultingarn­a är linderröds­svinet Astas andra kull.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden