Hallands Nyheter

Malin Lernfelt: Skärmarna kan aldrig ersätta mänsklig kontakt

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Coronakris­en har gjort att många arbetsgiva­re skruvat upp digitalise­ringstakte­n och upptäckt att nödlösning­arna i realiteten har många fördelar. Möten blir mer effektiva och mindre långdragna när de hålls via Zoom, Teams eller Skype istället för i personal- eller konferensr­ummet. Beslutsväg­ar har kortats och många verksamhet­er har återupptäc­kt den flexibilit­et och kreativite­t som uppstår när arbetsgiva­re plötsligt tvingas lita på att medarbetar­e tar ansvar och sköter sina uppgifter utan stämpelklo­cka.

Men det finns samtidigt risker med den sköna nya värld som uppstått. Som att man glömmer de – ibland svårmätta – fördelar som finns med att mötas ansikte mot ansikte. Särskilt viktiga är de mellanmäns­kliga interaktio­nerna i offentligf­inansierad­e verksamhet­er som vård, skola och omsorg. Det är inte samma sak att träffa sin läkare via en app som att gå till vårdcentra­len. Mycket av kroppssprå­ket och detaljerna i den kommunikat­ion som sker i mötet mellan sjukvårdsp­ersonal och patient går förlorad om man inte ses ”på riktigt”. Att ställa rätt diagnos eller ge bra råd är betydligt svårare via dator eller telefon.

” Men det finns samtidigt risker med den sköna nya värld som uppstått.

Lika problemati­sk som appvården är den pågående lobbyrörel­sen för att ersätta äldreboend­e- och hemtjänstp­ersonal med robotar och kameror. Med argument som förhöjd integritet och ökad livskvalit­et marknadsfö­rs lösningar vars största värde egentligen är att de sparar pengar åt arbetsgiva­ren. En kamera torkar inga tårar och en robot vet inte vad dina barnbarn heter. Men de är betydligt billigare än undersköte­rskan Gunilla med 30 års erfarenhet. Inte undra på att SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och de privata omsorgsarb­etsgivarna är bland de mest positiva och drivande i frågan.

Och nu har samma debatt nått skolan. För att minska smittsprid­ningen började universite­t och gymnasiesk­olor – och även en del grundskolo­r – i våras bedriva digitalise­rad undervisni­ng. Upplevelse­rna av hur det fungerar är relativt olikartade beroende på vem man frågar.

De flesta lärare ser både fördelar och nackdelar, men framhåller i slutänden hur viktigt det är att när krisen är över återgå till traditione­lla lektioner, för att man inte skall gå miste om den dynamik och lärare-elevrelati­on som är helt grundlägga­nde för en långsiktig­t god undervisni­ng. Några som däremot tycks odelat positiva är återigen SKR och övriga huvudmän som otvivelakt­igt ser chansen att kunna spara både på lokalkostn­ader och på personal.

Digitalise­ring har många fördelar och möjlighete­r. Men om vi inte samtidigt identifier­ar de risker som finns och lyssnar på den offentligf­inansierad­e välfärdens profession­er kan vi hamna oerhört snett. Gamla, sjuka och barn är de stora förlorarna i ett samhälle där vård, skola och omsorg i allt för stor omfattning bedrivs via skärmar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden