Hallands Nyheter

Korna har det inte alltid som i reklamen

-

Lantbruk. Tänk om bondelivet var som Arlas Bregottrek­lam. Rena, glada kor i en solig hage. Uppdrag granskning­s (repris (13/5) reporter Ali Fegan visar på något helt annat. Från en av alla Arlagårdar som brustit i sin djurhållni­ng i Hälsinglan­d:

• Flera hundra kor som står och ligger i sin egen avföring och urin.

• Stora sår på kroppen.

• Undernärda, magra. • Förtvinad muskulatur.

• Ruttet och mögligt foder, brist på vatten.

I tio år har grannar, personal, Länsstyrel­se, djurskydd påpekat brister i djurhållni­ng, men djurens lidande fortsätter.

Ägaren bor tio mil bort från gården, tar in utländsk arbetskraf­t (lön?), har tänkt utöka med ytterligar­e 800 djur och får Eu-bidrag. I tv-programmet talade Arlas vd och LRF (lantbrukar­nas riksförbun­d) om enskilda fall, men reporter Ali Fegan kunde peka på helt andra siffror. Många djur dör varje år på grund av vanvård, misshandel och djurplåger­i. Men det är få bönder som fälls.

Jag ser fram emot en lag som förbjuder djurhållni­ng på grund av vanvård, okunskap, hög ålder, demens, psykisk sjukdom. Det behövs också en bättre kontroll av Eu-bidrag.

Enligt reporter Ali Fegan står gården i dag tom och alla djuren är borta. Jag vill tacka alla som bidragit till att få slut på djurens lidande. Grannar, veterinär, Länsstyrel­sen och djurskydd. Ett stort tack till Uppdrag granskning och Ali Fegan. Anita Lundin

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Rena glada kor i en solig hage ser man i reklamen. Men det finns gårdar där verklighet­en är en annan.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Rena glada kor i en solig hage ser man i reklamen. Men det finns gårdar där verklighet­en är en annan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden