Hallands Nyheter

En politik med få vinnare, och många förlorare

på ”Är 0,2 procent massinvand­ring?” (18/5).

-

Invandring. Mellquist (V) hävdar att det finns ”många rapporter” som skulle bevisa att asylinvand­ringen är gynnsam för Sveriges ekonomi. Han hänvisar dock bara till en, och efter att ha läst igenom den så kan vi konstatera att den inte alls bevisar vad Mellquist påstår. ”Att vara med i leken” som rapporten heter, är snarare ett tankeexper­iment som resonerar kring hur de ekonomiska konsekvens­erna skulle kunna se ut, om fler utlandsföd­da kom i arbete snabbare.

Rimligtvis bör vi utgå ifrån hur den verklighet­en faktiskt ser ut, inte hur Mellquist med flera önskade att den skulle se ut. Vidare gör rapporten ingen skillnad på arbetskraf­tsinvandri­ng eller asylinvand­ring. Ej heller mellan att vara i arbete (kan innebära några få timmars ströjobb per vecka) och att vara självförsö­rjande. Denna åtskillnad tas dock upp i den rapport som vi hänvisade till i vår förra insändare.

Massinvand­ringen är en stor ekonomisk minusaffär, det kommer vi inte ifrån. Och medan Mellquist vill hävda motsatsen, erkänner han samtidigt att det ekonomiska är sekundärt, och att motiven för fortsatt massinvand­ring är ”humanitära och medmänskli­ga”. Men medmänskli­gt gentemot vem? Invandring­en bekostas med skattepeng­ar som vi hade kunnat använda till vår gemensamma välfärd.

En inte oansenlig del av kostnaden tas också från biståndsbu­dgeten. 2019 var siffran 2,5 miljarder, 2015 hela 20,2 miljarder! Pengar som skulle lagts på mat och medicin åt behövande i tredje världen, gick istället till busskort och fickpengar för unga män på svenska asylboende­n.

Den politik Mellquist och Vänsterpar­tiet förordar har få vinnare, och många förlorare.

Erik Hellsborn (SD) Varberg Stina Isaksson (SD) Hylte

 ?? Bild: Roger Larsson/annika Karlbom ?? Stina Isaksson (SD) och Erik Hellsborn (SD).
Bild: Roger Larsson/annika Karlbom Stina Isaksson (SD) och Erik Hellsborn (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden