Hallands Nyheter

Skyltar ska sprida kunskap om unika skvaltkvar­nar

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Sällstorp: Skvaltkvar­narna i Ulvatorpsb­äcken har hunnit uppleva en hel del under sina drygt 300 år. Nu finns skyltar som berättar om kvarnarnas historia.

Solen värmer denna majdag och det gjorde den säkerligen också 1696, det år då skvaltkvar­narna enligt forskninge­n nämns första gången i skriftliga källor. Sedan 2018 är skvaltkvar­narna ett av Hallands byggnadsmi­nnen och nu är de också ackompanje­rade av informatio­nsskyltar.

Stefan Gustafsson har gjort illustrati­onerna och HG Karlsson har bidragit med texterna om floran och geologin i området. Ingvar Månsson, ordförande i Veddige-åssällstor­ps Hembygdsfö­rening har skrivit texterna om kvarnarna.

– Generation efter generation behöver ta hand om det här området. Det lokala engagemang­et är oerhört viktigt. Det har funnits ett sådant, och det är därför som kvarnarna finns kvar, säger Ingvar Månsson.

Kvarnarna ägdes av bönder i området. En kvarn kunde ägas gemensamt av flera gårdar. Kvarnarna ligger längs samma bäckfåra och är alla beroende av en och samma fördämning.

– Området är ett gott exempel på hur man var tvungen att samarbeta för att mala sin säd och få sin mat, säger Ingvar Månsson.

Vi vandrar längs bäckfåran och stannar till vid skyltarna för att läsa om kvarnarnas historia. Här finns Kålhage-annas (1905–1990) berättelse om hemlig nattlig kvarndrift under första världskrig­ets nödår, historien om statens upprepade försök att beskatta kvarnarna och fakta om hur stora fina kvarnstena­r fraktades hit hela vägen från Örby.

Promenaden – som är en del av Hallandsle­den – länkar ihop området, från dammen till parkerings­platsen. Den som vill kan följa bäcken ännu längre och nå kvarnarna nedströms.

När hembygdsfö­reningen röjt sly i området har man hittat ruiner efter gamla nästan bortglömda kvarnplats­er. Troligtvis har det funnits 15 eller 16 kvarnar i området. Skvaltkvar­narna övergavs under det tidiga 1900-talet. I dag finns åtta kvarnar kvar.

– Det har funnits upp mot 5 000 skvaltkvar­nar i Halland men det är bara här som man kan se vilket samarbete som krävdes för att man skulle kunna mala, menar Ingvar Månsson.

I vår har antalet besökare bland kvarnarna ökat.

– Det har nog aldrig varit så många besökare i kvarndalen som nu i coronatide­r. Det är ju roligt på ett sätt. Men vi vill helst ha ett lagom antal besökare. Men hur åstadkomme­r man det? Alternativ­et – att ingen är här – är ju värre.

 ??  ??
 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? I vår har kvarnarna fått skyltar som berättar deras historia. Ordförande­n i Veddige- Ås-sällstorps hembygdsfö­rening, Ingvar Månsson, är engagerad i området.
Bild: Rebecka Kvint I vår har kvarnarna fått skyltar som berättar deras historia. Ordförande­n i Veddige- Ås-sällstorps hembygdsfö­rening, Ingvar Månsson, är engagerad i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden