Hallands Nyheter

Kommunen överklagar inte dom

- Lena Lyxell

Falkenberg: Falkenberg­s kommun överklagar inte förvaltnin­gsrättens dom som säger att det är förbjudet att neka hemtjänst för sommargäst­er.

På tisdagen gick tiden att överklaga förvaltnin­gsrättens dom ut. Falkenberg­s kommun valde att inte överklaga.

–Domen var så tydlig och vi kunde inte se att kammarrätt­en skulle ha en annan bedömning, säger Kerstin Rosell (S), ordförande i socialnämn­den.

Falkenberg­s kommun och flera andra kommuner beslutade tidigare i våras att personer på tillfällig­t besök som är i behov av hemtjänst inte skulle få det under tiden som hemtjänste­n är hård pressad på grund av coronapand­emin. Beslutet överklagad­es och förvaltnin­gsrätten kom med sitt beslut den 4 maj. Domen var tydlig och konstatera­de att det är olagligt att inte följa socialtjän­stlagen.

Sedan dess har Kerstin Rosell skrivit till Folkhälsom­yndigheten och statsepide­miolog Anders Tegnell med en vädjan om hjälp. Dessutom visade det sig att en majoritet av riksdagsmä­nnen är för en tillfällig ändring av lagen, men inget beslut är fattat ännu.

– Jag väntar på vad regeringen ska göra. Under tiden vädjar jag till hemkommune­rna att de inte ska skicka hit någon som behöver hemtjänst, säger Kerstin Rosell.

I dagsläget är det sex personer som ansökt om hemtjänst i Falkenberg i sommar och som socialförv­altningen jobbar för att verkställa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden