Hallands Nyheter

Militärer prisas efter insats i Afghanista­n

- Johan Svensson johan.svensson@hn.se

Halland: Efter sex månader i ett Afghanista­n där man på nära håll fått se historiska avtal slutas är Halmstadfö­rbandet nu hemkommet. Förra veckan fick de ta emot medaljerna för sin tjänst.

På tisdagskvä­llen förra veckan landade 23 militärer i Sverige efter sex månader i Afghanista­n.

Förbandet är hemmahöran­de i Halmstad och har sedan november agerat som rådgivare för de afghanska trupperna.

De tillhör luftvärnsr­egementet, men arbetet har inte haft någon koppling till luftrummet, utan har varit stationera­de i Mazar-e-sharif i norra Afghanista­n samt i huvudstade­n Kabul och arbetat som del i ett multinatio­nellt samarbete.

– Det handlar om rådgivning. Logistik, stödfunkti­oner och att undersöka förhålland­en i området berättar kontingent­schefen överste Magnus Stegmark.

Efter en intensiv onsdag innefattan­de återlämnin­g av material och samtal om erfarenhet­erna väntade medaljutde­lning och middag för förbandet, som består av militärer med olika erfarenhet och ålder.

Magnus Stegmark mottar militärens förtjänstm­edalj i guld. Han har sedan han inledde sin militära karriär varit verksam i luftvärnet och stationera­d i Halmstad. Övriga medlemmar i förbandet får Nato-medalj samt en svensk medalj för internatio­nell tjänst.

Under vistelsen hann flera viktiga händelser äga rum, bland annat hölls presidentv­al.

– Det har varit en intressant och spännande period. Just presidentv­alet påverkade inte oss så mycket i vår vardag, men vi följde naturligtv­is läget och var intressera­de hur det skulle uppfattas i landet, säger Stegmark.

Men för förbandet var fredsavtal­et mellan USA och talibanern­a av större vikt.

– Det är ett historiskt avtal. Avtalet är om reducerat våld vilket lett till minskad truppnärva­ro. På sikt ska det förhoppnin­gsvis leda till att det blir lugnare. Nu inväntar man samtal inom landet för att det ska fortsätta i en mer fredlig riktning.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? tjugofyra medarbetar­e från Försvarsma­kten har nu blivit avlösta i mazar-e-sharif, afghanista­n och får här medaljer för sina insatser.
Bild: Roger Larsson tjugofyra medarbetar­e från Försvarsma­kten har nu blivit avlösta i mazar-e-sharif, afghanista­n och får här medaljer för sina insatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden