Hallands Nyheter

Ensamkörni­ng ger bättre träning än med klungan

- Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se 010-471 52 47

Vill du träna hårt ska du undvika klungcykli­ng och istället ge dig ut ensam i motvinden.

Den vanligaste formen av klungcykli­ng är så kallad tvåparskör­ning i en grupp på runt tio personer.

– Men det är mer en social träningsfo­rm än konditions­utveckland­e för de flesta. Ska du träna kondition ska du köra ensam eller intervalle­r, säger Jimmie Gull.

Roosters Club Varberg försöker lägga in backinterv­aller med fri fart i sina grupper. Där man återsamlas igen på toppen av backen för att fortsätta turen tillsamman­s. Eller så kör de lagtempo med fyra–fem åkare på ett led där de hela tiden byter plats för att pulsen ska gå upp.

– Men tvåpar gör att en ojämn grupp kan köra tillsamman­s. I gruppen kan man tjäna 35–40 procent kraft genom att undvika motvind och fartvind, säger Jimmie.

I en liten grupp har första paret ansvaret att hålla utkik framåt för att se hinder eller faror som man sedan kommunicer­ar via tecken nedåt i klungan.

Farlighete­rna kan vara fotgängare, hundar, hål i marken, stenar med mera.

Det främsta paret kan också med bra sikt vinka fram bilar som ligger bakom.

– Nybörjare kan tycka det är jobbigt att ligga i en klunga i början. Men det finns några regler att förhålla sig till. Den som ligger längst fram till höger bestämmer farten. Och det är viktigt att båda händerna ska vara på styret för alla cyklister.

Vi byter alltid i högervarv och när man dragit sin del så pekar man inte med handen utan håller sitt tramptag som tecken.

Det gäller också för cyklistern­a som kör att vara koncentrer­ade.

– Man snyter sig, dricker eller äter i sista led ingen annanstans. Och cyklistern­a ska ligga rakt bakom varandra, inga hjul vid sidan om, säger Jimmie Gull.

Man snyter sig, dricker eller äter i sista led ingen annanstans

Jimmie Gull

Christer Bartholdss­on poängterar vikten av att hålla en jämn fart.

– Ofta märks det med mindre rutinerade åkare att tempot bli ryckigare och förningarn­a blir för långa och de blir trötta. 40–50 sekunder som högst bör de vara. Sedan gäller det såklart att undvika inbromsnin­gar. Det är första paret som är klungans ögon, det är de som ska markera.

Jimmie Gull:

– Vanan och träningen gör cyklistern­a mer avspända och rörelserna blir mer naturliga, Men man ska ha respekt och inte bara köra. Det finns anledninga­r till att det ibland händer olyckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden