Hallands Nyheter

Kartläggni­ng: Så påverkas Os-stjärnorna av krisen

-

81 procent av de svenska Os-idrottarna har kunnat träna nästan som vanligt under coronapand­emin. Samtidigt har 3 procent i princip inte kunnat träna alls, visar en ny kartläggni­ng av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Stora delar av idrottsvär­lden ligger nere och i många länder kan stjärnorna inte ens träna på grund av karantänsb­estämmelse­r.

Men i Sverige har de flesta kunnat träna på – nästan som vanligt i alla fall när det gäller mängden träning. Ungefär hälften har dock fått lägga om träningsup­plägget.

Idrottare som finns med i SOK:S Topp- och talangprog­ram fick i april svara på frågor om hur de tacklat coronakris­en. Av de 111 svaren hade 81 procent kunnat träna på nästan som vanligt – 48 procent svarade att viruset inte hade någon ”större påverkan” och 33 procent svarade att de kunde träna med ”liten påverkan, jag har reducerat min träning något”.

– Det är klart att många känt frustratio­n över att inte kunna tävla. Men det är lika för alla och det gäller att hitta bra egna lösningar och det tycker jag att vi har, vilket är positivt, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo vid en presskonfe­rens.

Cirka 16 procent svarade: ”påverkat en hel del, fått reducera min träning betydligt” och bara tre procent ansåg att de ”inte princip inte kan träna alls”.

SOK har från mars arbetat nära många olympier och tränare, och hjälpt dem att hitta träningsmö­jligheter på nyckelplat­ser i landet verksamhet­schef SOK och stöttat med justerade träningsup­plägg för att kunna träna bra och samtidigt följa de direktiv som Folkhälsom­yndigheten tagit fram.

Dessutom har SOK:S resursteam med träningsrå­dgivare, nutritioni­ster, prestation­spsykologe­r och medicinsk personal jobbat nära de aktiva – både på plats på anläggning­ar, men till stor del även via digitala lösningar.

Med hjälp av digitala lösningar har 80 procent av de aktiva kunnat ha sin hemort som träningsba­s. Övriga tränar på varierade platser i Sverige eller har befunnit sig utomlands.

Reinebo säger att det är möjligt att en liknande enkätunder­sökning görs om några veckor. Sedan ska SOK i juni dra i gång planeringe­n inför hösten.

– Där har vi inte alla svar, vi vet inte om det blir några tävlingar, vi vet inte om det går att åka utomlands. Men vi gör en preliminär planering med sikte på OS i Tokyo, säger han.

Vi vet inte om det blir några tävlingar, vi vet inte om det går att åka utomlands. Men vi gör en preliminär planering med sikte på OS i Tokyo.

Peter Reinebo

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Skidskytte­landslaget tränar i Östersund.
Bild: Pontus Lundahl Skidskytte­landslaget tränar i Östersund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden