Hallands Nyheter

Snusets viruseffek­ter väcker franskt intresse

-

Svenska forskare har kontaktats av franska kollegor som vill undersöka snusets effekter på covid-19, rapportera­r Dagens Nyheter.

En tidigare studie från Frankrike antyder att rökare inte löper en lika hög risk att drabbas av allvarliga komplikati­oner av coronaviru­set.

– Ja, vi har blivit kontaktade av franska kollegor som har undrat om vi ska göra något. Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra, säger Cecilia Magnusson, professor och verksamhet­schef vid Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin (CES), till DN.

Hon har länge forskat om snusets effekter. På CES har man nu börjat titta på de registerda­ta som finns i de svenska befolkning­s- och hälsoregis­ter, där man bland annat frågat stora grupper hur de använder tobak och snus.

– Sedan kan man försöka se om det finns någon koppling till hur olika människor har drabbats av covid-19, säger hon till DN.

Även en engelsk studie fann liknande tecken som den franska, men enligt WHO finns det ännu inte några forsknings­resultat som visar att nikotin skulle skydda mot covid-19.

 ?? Bild: isabell Höjman/tt/arkiv ?? Snusande svenskar kan hjälpa till att förstå varför vissa inte drabbas av allvarliga komplikati­oner av covid-19.
Bild: isabell Höjman/tt/arkiv Snusande svenskar kan hjälpa till att förstå varför vissa inte drabbas av allvarliga komplikati­oner av covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden