Hallands Nyheter

Riskgruppe­r föreslås få smittskydd­speng

- Lars Larsson/tt

Personer i riskgruppe­r som måste vara hemma för att inte smittas av coronaviru­set – men som inte kan jobba hemifrån – ska kunna få ersättning, föreslår regeringen. Gravida och närstående ska inte omfattas. Ersättning­en föreslås bli 804 kronor per dag, från den 1 juli.

Riksdagen begärde i april ett förslag från regeringen.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, säger socialmini­stern Lena Hallengren (S) och tillägger att det i princip handlar om att införa ett helt nytt, tillfällig­t socialförs­äkringssys­tem.

Det beräknas kunna omfatta uppemot 70000 personer som har arbete men som har sjukdomar som gör dem extra utsatta om de drabbas av covid-19, det vill säga hög risk för livet. Socialstyr­elsen har pekat ut nio diagnoser, som cancer, immunbrist och hög fetma, bland annat.

Det handlar om arbetsföra personer som inte kan jobba hemifrån eller vars arbetsplat­s inte kan anpassas för att minska smittriske­n för dem där. De måste också visa upp ett läkarintyg för Försäkring­skassan.

Ersättning­en ska vara lika för alla, ett schablonbe­lopp på 804 kronor per dag.

Förslaget beräknas kunna kosta mellan fem–sex miljarder kronor de tre månader det ska gälla, från den 1 juli.

– Vi har inte hittat något annat land som har ett motsvarand­e system, säger Hallengren.

Hon hävdar att regeringen har arbetat stenhårt, parallellt med riksdagen för att få fram ett förslag.

Acko Ankarberg Johansson är ordförande (KD) i riksdagens socialutsk­ott och fick på ett möte förslaget presentera­t för sig och utskottet av Hallengren och socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi (S), i grova drag. Riksdagen har inte fått se det i skrift ännu.

– Jag är glad att regeringen närmar sig ett beslut om smittskydd­spenning, men man behöver också leverera förslag när det gäller närstående och gravida, säger Ankarberg Johansson.

Hon är också frågande till att förslaget inte ska vara retroaktiv­t, så att personer som känt sig tvingade att vara hemma länge redan ska kunna få ersättning.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? Socialmini­ster Lena Hallengren (S) och regeringen föreslår en ny smittskydd­speng för fem miljarder för riskgruppe­r från i sommar.
Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv Socialmini­ster Lena Hallengren (S) och regeringen föreslår en ny smittskydd­speng för fem miljarder för riskgruppe­r från i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden