Hallands Nyheter

Hot och trakasseri­er mot lantbrukar­e ökar

- Daniel Kihlström/tt

Allt fler bönder har blivit utsatta för hot och trakasseri­er från djurrättsa­ktivister.

Nu ska en utredning se över straffskal­orna för olaga intrång och även om en gårdsplan på ett lantbruk kan likställas med en byggnad.

– Det här är en allvarlig brottsligh­et på det sättet att det kan vara ett fåtal individer som står för den, men de kan ställa till rätt stor skada, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

Dels drabbas enskilda bönder och dels kan djurrättsa­ktivistern­as brott mot lantbrukar­e innebära att återväxten inom näringen drabbas, framhåller Johansson.

– Unga människor kan tveka till att gå in i sektorn när man ser att det finns den här typen av trakasseri­er och hot förenat med det, säger han.

Hot och trakasseri­er mot djurhållan­de bönder från djurrättsa­ktivister har ökat de två senaste åren, enligt en undersökni­ng från Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF).

En enkät, som har gjorts på uppdrag av Lantbrukar­nas riksförbun­d, visar att femton procent av de svarande uppger att de känner en eller flera lantbrukar­e i sin närhet som under de två senaste åren har blivit utsatta för djurrättsa­ktivism. För 2016 var siffran tio procent.

– Vi är tyvärr inte förvånade. För det är de här signalerna vi får från våra medlemmar ute i landet och de olika produktion­sinriktnin­garna, säger Anders Drottja, krisbereds­kapsansvar­ig på LRF.

Efter ett möte mellan justitiemi­nistern och LRF har en tjänsteman på justitiede­partemente­t fått i uppdrag att se över straffbest­ämmelserna för brottet olaga intrång.

– Inriktning­en är att straffbest­ämmelserna dels skärpas och dels också utvidgas så att man helt enkelt kan lagföra vid fler situatione­r än i dag, säger Morgan Johansson.

Det är i linje med LRF:S krav om vad en utredning skulle se över. Intresseor­ganisation­en anser att det är ett problem att olaga intrång endast omfattar intrång i byggnader. LRF vill att en gårdsplan på ett lantbruk ska ses som en hemfridszo­n och om någon obehörig uppehåller sig på platsen ska det betraktas som ett hemfridsbr­ott. Framför allt aktualiser­as detta när djurrättsa­ktivister demonstrer­ar vid exempelvis kosläpp.

– Ladugård och produktion­splats ligger ofta väldigt nära bostaden, vilket gör att det blir ett intrång även i hemfriden, säger riksförbun­dsordföran­de Palle Borgström. Samtidigt finns det andra värden att ta hänsyn till som exempelvis yttrande- och demonstrat­ionsfrihet. – Lantbrukar­e i hela landet ska kunna känna en trygghet och kunna bedriva sin näring på ett tryggt sätt, men å andra sidan finns det de grupper som är kritiska mot djurhållni­ngen och till djurskydde­t. Och det får man gärna vara, man har allt rätt att vara kritisk till det, men man har inte rätt att tillämpa våld eller trakassera. Det är precis de gränserna som måste bli tydligare och dras upp, säger Morgan Johansson.

I förlängnin­gen är det ett demokratip­roblem med militanta djurrättsa­ktivister, menar LRF.

– Det är klart att de får ha de här åsikterna, men när man med våld och hot påtvingar åsikterna på andra blir det ett problem för hela samhället, säger Palle Borgström.

Utredninge­n ska även se över straffskal­orna för olaga intrång, men också vad som krävs för att ett sådant brott ska betraktas som grovt.

– Det är otydligt när det rör sig om grovt brott och när det rör sig om brott av normalgrad­en. Man ska se över om man kan föra in sådana kvalifikat­ionsgrunde­r, säger Morgan Johansson.

Planen är att utredninge­n ska gå ut på remiss i höst och att regeringen lägger fram en propositio­n till riksdagen nästa vår.

– I bästa fall kan det bli ett ikraftträd­ande 1 juli 2021, säger Morgan Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden