Hallands Nyheter

USA hotar dra in handelsrät­tigheter för Hongkong

-

USA hotar med att straffa Kina för försöket att tvinga igenom nya säkerhetsl­agar i Hongkong. Regionen betraktas inte längre som självstyra­nde av USA och riskerar därmed att förlora sina särskilda handelsrät­tigheter.

”Ingen vettig människa kan i dag hävda att Hongkong har bevarat en hög grad av självbestä­mmande från Kina, givet det som händer på marken”, säger USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo i ett uttalande och fortsätter.

En amerikansk lag från i fjol slår fast att utrikesdep­artementet varje år måste bekräfta att den tidigare brittiska kronkoloni­n fått behålla tillräckli­gt mycket självbestä­mmande från Kina för att få fortsätta åtnjuta gynnsamma handelsvil­lkor med USA – villkor som bidragit till att Hongkong har kunnat fortsätta vara ett finansiell­t centrum.

Det är nu upp till president Donald Trump att bestämma om Hongkong förlorar alla, eller delar, av sina handelspri­vilegier.

Gatubilden i centrala Hongkong präglades under onsdagen av tusentals poliser, som övervakade alla försök att demonstrer­a mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times var så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom var ett antal tunnelbane­stationer avstängda. Polisen uppger att omkring 360 demonstran­ter greps i samband med orolighete­rna.

Många inom demokratir­örelsen är särskilt oroliga för att Kinas regering planerar att tvinga igenom nya säkerhetsl­agar i Hongkong. Officiellt syftar lagarna till att bland annat stoppa separatism, omstörtand­e verksamhet och terrorism. Följden kan bli att kinesisk säkerhetst­jänst för första gången öppet kan upprätta enheter i staden, som i samband med överlämnan­det från Storbritan­nien 1997 lovades en relativt hög grad av autonomi.

Planerna på att tvinga igenom lagstiftni­ngen utlöste i söndags de första mer omfattande orolighete­rna i Hongkong på flera månader då polis använde tårgas och vattenkano­ner för att skingra demonstran­ter.

Ytterligar­e ett lagförslag har rört upp starka känslor i Hongkong. Att visa bristande respekt för Kinas nationalså­ng, ”De frivilliga­s marsch”, ska kunna ge upp till tre års fängelse enligt förslaget. Bakgrunden är att regeringen i Peking upprörts över att hongkongbo­r, framför allt fotbollsfa­ns, buat under nationalså­ngen för att visa sitt missnöje med regimen.

Tysklands regering säger i ett uttalande att den förväntar sig att Kina respektera­r rättsstats­principen, och att Hongkong borde få behålla en hög grad av självbestä­mmande, skriver Reuters. En talesperso­n för Japans regering säger i sin tur att den är djupt oroad för situatione­n i Hongkong.

Även Frankrike luftar oro. Utrikesmin­ister Jean-yves le Drian säger att Pekings åtgärder gör att det kan ifrågasätt­as om de grundlägga­nde mänskliga fri- och rättighete­rna är garanterad­e i Hongkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden