Hallands Nyheter

Usa-kännare tror inte på Donald Trumps Twitterhot

- Lucas Brischetto/tt

President Donald Trumps senaste utspel om att reglera eller stänga ner Twitter är inte ett seriöst förslag utan ska ses som en del av hans kampanj, säger Usa-kännare.

– Det där är mest munväder, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t, till TT.

Sedan Twitter lagt till varningste­cken för vilseledan­de innehåll på två av Donald Trumps tweetar hotar presidente­n med att ”starkt reglera eller stänga ner” sociala medier-plattforme­n.

Men detta ska inte ses som ett seriöst förslag, utan som ett politiskt utspel, enligt Erik Åsard.

– Yttrandefr­iheten i USA har en mycket stark ställning genom det första tillägget till författnin­gen. Det ändrar man inte på genom några arga meddelande­n på Twitter. De sociala medierna är i stort sett oreglerade, men att ändra på det verkar också svårt, det fordrar ny lagstiftni­ng och samarbete över partigräns­erna. Han vill sända signaler till sina anhängare och fortsätta den kampanj mot medierna som han drivit ända sedan han var presidentk­andidat, säger Erik Åsard.

Däremot är det inte omöjligt att presidente­n vänder sig direkt till sociala medie-plattforma­rna för att utöva påtrycknin­gar, enligt Erik Åsard.

– Om det här fortsätter eskalera är det scenariot det troliga, att det blir en påtrycknin­gskampanj från Vita huset, och hur det utvecklas vet man inte, säger Erik Åsard.

Inte heller Frida Stranne, lektor i Nordamerik­astudier vid Högskolan i Halmstad, tror att det ligger i Trumps intresse att stänga ner eller begränsa Twitter, som han använder flitigt.

– Trump måste ju ha Twitter, det är hans megafon, säger Frida Stranne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden