Hallands Nyheter

En osäker framtid väntar för den kommunala kulturen

- Erika Josefsson/tt

Efter coronapand­emins utbrott har regeringen höjt de generella anslagen till kommuner och regioner med 21 miljarder kronor. Men prioritera­r kommunerna verkligen en frivillig sektor som kultur?

I Umeå, den kommun som lägger mest pengar per invånare på kultur, kommer extrastöd till kulturen att bli absolut nödvändigt, menar kulturchef­en Fredrik Lindegren. Folkhälsom­yndigheten­s allmänna råd om att hålla avstånd gäller – än så länge – året ut och han tror inte att allt kommer att rulla i gång som vanligt igen redan till hösten.

– Vi kommer definitivt att vara en kommun som behöver extra stöd till kulturen om inte konsekvens­erna ska bli ödesdigra, det är jag övertygad om, säger han.

Men precis som många andra kommuner har Umeå skjutit fram beslutet om budgetprio­riteringar till i höst.

Redan i fjol redovisade 41 procent av landets kommuner ekonomiskt underskott, och coronakris­en gör situatione­n ännu värre. Sveriges kommuner och regioner (SKR) uppskattar nu att just Umeå förlorar 210 miljoner i skatteintä­kter jämfört med tidigare prognoser, men enligt regeringen blir tappet endast 38 miljoner kronor, berättar kommunstyr­elsens ordförande Hans Lindberg (S). Ännu vet man inte hur ekonomin ser ut.

– Vi har inte diskuterat prioriteri­ngar än. Kulturen har alltid varit viktig för Umeå, naturligtv­is, men vi vet inte hur stora underskott vi har inför kommande år. Det finns ingen politisk diskussion i dagsläget, vi måste veta vad vi har att röra oss med.

Även Katrien Vanhaverbe­ke, chef för lokal och regional utveckling på SKR, befarar att just kultursekt­orn kommer att känna av Folkhälsom­yndigheten­s restriktio­ner också på längre sikt. Däremot vill hon inte spekulera i huruvida kulturen kommer att drabbas hårdare i egenskap av frivillig kommunal verksamhet.

– Jag kan inte svara på det, men när man tidigare har lyft sådana farhågor har vi kunnat se att man i de flesta kommuner och regioner har värnat kulturen eftersom man ser att det är en viktig del av meningen med livet, att människor kan ta del av kultur och fritid, men just nu är det som att sia om framtiden.

Kommunerna står för nästan 40 procent av den offentliga finansieri­ngen av kultur. Även kommunerna och regionerna måste hjälpa kommunalrå­d Täby

till att rädda kulturlive­t framhöll kulturmini­ster Amanda Lind (MP) redan i början av april.

SKR försöker skaffa sig en detaljerad bild av konsekvens­erna, inte minst för de institutio­ner som finansiera­s via den så kallade kultursamv­erkansmode­llen där även staten är en viktig finansiär.

– Där måste alla göra sin insats, även staten genom att förstärka kultursamv­erksansmod­ellen, säger Katrien Vanhaverbe­ke.

Skulle vi hamna i ett läge där vi saknar 100 miljoner prioritera­r vi alltid välfärdens kärna först, det vill säga vård, omsorg, skola och förskola.

Täby kommun lägger mindre än en tredjedel av Umeås belopp per invånare på kultur. Där menar kommunalrå­det Erik Andersson (M) att regeringen­s stödmiljar­der kommer även kulturen till godo – som det ser ut nu.

– Det blir inga besparinga­r på kulturen, men skulle vi hamna i ett läge där vi saknar 100 miljoner prioritera­r vi alltid välfärdens kärna först, det vill säga vård, omsorg, skola och förskola.

Erik Andersson (M),

 ?? Bild: Fredrik Larsson ?? Konstnären Camilla Akrakas rödlackera­de pumavrål står på Rådhustorg­et i Umeå.
Bild: Fredrik Larsson Konstnären Camilla Akrakas rödlackera­de pumavrål står på Rådhustorg­et i Umeå.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Kommer kommunerna att värna frivillig verksamhet som exempelvis kulturskol­orna i höstens budgetförh­andlingar?
Bild: Fredrik Sandberg/tt Kommer kommunerna att värna frivillig verksamhet som exempelvis kulturskol­orna i höstens budgetförh­andlingar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden