Hallands Nyheter

Handtvätt och rökförbud viktigare än munskydd

på ”Vettigt med munskydd” (27/5).

-

Corona. I Spanien är det nu obligatori­skt med munskydd på allmän plats. Då vore det bättre att man kontroller­ade distans samt tvingar caféer, barer och restaurang­er att erbjuda gäster regelbunde­t rengjorda toaletter och god handhygien. Men många toaletter stängs helt på grund av smittorisk som de skriver. Detta trots myndighete­rs rekommenda­tion om handtvätt. Helt bakvänt.

Att rökning fördubblar risken att drabbas hårdare av corona, att nästan en fjärdedel av spanjorern­a röker och att 700 000 personer i Europa dör årligen till följd av rökning gör munskyddst­vång än mer ironiskt. En slapp nödlösning för att kunna dra igång alla andra livsfaror igen. Jag ser just en rökare föra ner sitt coronamuns­kydd för att ta sig några bloss och sedan slänga fimpen nonchalant under bordet. Man borde förbjuda rökning på uteterrass­er här. Det skulle leda till färre rökare vilket i längden leder till färre döda i exempelvis coronaviru­set. Grubblande svensk på spanska gator

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Tvång på munskydd för alla kan vara äckligt, skriver insändarsk­ribenten. På bilden har Jonas Frödings skulptur ”Lekande Barn” i Lund försetts med munskydd.
Bild: Johan Nilsson/tt Tvång på munskydd för alla kan vara äckligt, skriver insändarsk­ribenten. På bilden har Jonas Frödings skulptur ”Lekande Barn” i Lund försetts med munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden