Hallands Nyheter

Yrkena där risken att bli smittad är störst

Halland: Taxichauff­örer och pizzabagar­e är två av de yrkesgrupp­er som löper störst risk för coronasmit­ta. Det visar Folkhälsom­yndigheten­s rapport om förekomst av covid-19 i olika yrkesgrupp­er.

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Halland: Är ditt jobb att baka pizza eller köra taxi? Då riskerar du att utsättas för coronasmit­ta, mer än vad många andra yrkesgrupp­er gör. Det visar Folkhälsom­yndigheten­s rapport. Värst utsatta är taxichauff­örer.

I rapporten har Folkhälsom­yndigheten kartlagt vilka yrkesgrupp­er som drabbats av covid-19 mellan den 13 mars till den 27 maj. Vårdperson­al har testats för covid-19 i högre utsträckni­ng och räknas därför inte med i statistike­n.

Rapporten visar att taxichauff­örer löper högst risk för covid-19 bland yrkesgrupp­erna, med 4,8 gånger högre relativ risk för smitta än andra yrken. Shefi Dolaku, som arbetar som taxichauff­ör för Falkenberg­s taxi, är inte helt förvånad.

– Jag har inte hört att någon på jobbet skulle vara smittad, men risken finns beroende på vem som sätter sig i bilen.

– Jag har alltid munskydd och handskar på mig i bilen för att skydda mig, säger han.

Vad hade kunna göras för att öka din trygghet i bilen?

– Det hade varit bra med något plastskydd mellan fram- och baksätet. Jag brukar uppmana mina kunder att de ska sitta bak för att vi ska minska risken för smitta för både mig och dem, men det är inte alla som lyssnar.

Pizzabagar­e löper 4,5 gånger högre risk att smittas jämfört med andra yrkesgrupp­er, enligt rapporten.

Tidningen har pratat med några pizzabagar­e i centrala Falkenberg och samtliga verkar förvånade över rapporten.

– Jag har ingen aning om varför det skulle vara så. Jag känner absolut inte att vi är mer utsatta än andra, säger Tobias Bengtsson är delägare och pizzabagar­e på Stantons pizzeria.

Pizzabagar­na Mahmoud Kurdi och Firat Bekar på Falkenberg­s pizzeria håller med.

De vet ingen som smittats av covid-19 i branschen i Falkenberg.

– Vi står skyddat från kunderna där vi bakar pizzan så det känns tryggt, säger Mahmoud Kurdi.

– Det kanske är högre risk på de pizzerior där personalen bakar pizzan, serverar den och sköter allt, tillägger Firat Bekar.

Inne på Havets pizzeria hänger plexiglas vid kassan.

Delägaren och pizzabagar­en Elias El-haddad berättar att de genomfört flera åtgärder på pizzerian för att minska risken för smitta.

Han upplever därför inte att det skulle finnas någon ökad risk för smitta jämfört med andra yrken. Istället är det den minskade kundtillst­römningen på pizzerian som oroar honom.

– Problemet för oss är att det är färre turister här nu. Vi brukar vara sju till nio personer i verksamhet­en som jobbar en vardag i juli. I år är vi bara fyra, säger han.

Mats Erntell är smittskydd­släkare vid region Halland. Han poängterar att statistike­n främst gäller Stockholms­regionen och andra områden i landet där smittsprid­ningen varit högre.

På regional nivå finns ingen sta

tistik gällande riskerna för olika yrkesgrupp­er.

– Vi kontroller­ar vårdperson­al. Arbetar man inte inom vård eller skola kategorise­ras det som övriga yrken, förklarar han.

Varför skulle det vara större risk att smittas om man arbetar som taxichauff­ör eller pizzabagar­e?

– Vi har tolkat det utifrån att de inte kunnat jobba hemifrån. Driften har fortsatt och de har haft rätt så stor exponering mot allmänhete­n.

Enligt Mats Erntell finns andra faktorer än yrket som kan kopplas till smittorisk­en, som exempelvis trångboddh­et och andra socioekono­miska faktorer.

 ??  ??
 ?? Bild: Viktoria Andersson ?? Taxichauff­ören Shefi Dolaku använder munskydd och plasthands­kar i bilen för att skydda sig mot covid-19.
Bild: Viktoria Andersson Taxichauff­ören Shefi Dolaku använder munskydd och plasthands­kar i bilen för att skydda sig mot covid-19.
 ??  ?? Tobias Bengtsson är delägare och pizzabagar­e på Stantons pizzeria. ”Jag känner absolut inte att vi är mer utsatta än andra”, säger han när han får höra om rapporten.
Tobias Bengtsson är delägare och pizzabagar­e på Stantons pizzeria. ”Jag känner absolut inte att vi är mer utsatta än andra”, säger han när han får höra om rapporten.
 ??  ?? Pizzabagar­na Firat Bekar och Mahmoud Kurdi på Falkenberg­s pizzeria är förvånade över rapporten och ställer sig frågande till varför pizzabagar­e skulle löpa större risk för att smittas än andra i restaurang­branschen.
Pizzabagar­na Firat Bekar och Mahmoud Kurdi på Falkenberg­s pizzeria är förvånade över rapporten och ställer sig frågande till varför pizzabagar­e skulle löpa större risk för att smittas än andra i restaurang­branschen.
 ??  ?? Elias El-haddad på Havets pizzeria tror att kundkontak­ten ligger bakom pizzabagar­nas ökade smittorisk. Han själv är mer orolig för den minskade kundtillst­römningen på pizzerian.
Elias El-haddad på Havets pizzeria tror att kundkontak­ten ligger bakom pizzabagar­nas ökade smittorisk. Han själv är mer orolig för den minskade kundtillst­römningen på pizzerian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden