Hallands Nyheter

Doktor Ban har startat en egen skönhetskl­inik

Doktor Ban Haider hade tröttnat på sjukvården och har alltid varit intressera­d av skönhet. I februari startade hon en skönhetskl­inik i Varberg

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

– Jag ville göra en förändring, men ville fortsätta arbeta med människor. Skönhet är min hobby, så jag tänkte att det kunde bli mitt arbete, säger läkare Ban Haider.

Dottern Shadan, som kommer att arbeta på kliniken vid sidan av sina juridikstu­dier nickar instämmand­e:

– Hon har gått hur många utbildning­ar som helst i London, Spanien och Dubai.

I ett av klinikens rum hänger det gott om diplom på väggarna. Kliniken som ligger i centrala Varberg har ett mottagning­srum, ett litet kök och några behandling­srum med olika apparater.

Ban tycker inte att det är slöseri med resurser att hon lämnat läkaryrket för att arbeta med skönhet.

Att utseende faktiskt påverkar mångas hälsa.

– Jag vill att mina patienter ska vara bekväma med sitt utseende och med sig själva. Mitt mål är inte att omvandla en 55-årig kund till en 20-åring. Istället ska den 55-åriga patienten som lämnar kliniken känna sig som en frisk 55-åring. På samma sätt ska den 20-åriga patienten som lämnar Cosmic Clinic känna sig som en frisk 20-åring.

Ban, som är medlem i estetiska injektions­rådet, berättar att hon håller sig till viktiga regler. För att behandla någon under 18 år kräver hon tillstånd från målsman och

hon har gratis konsultati­on före behandling­arna.

Hon påpekar att i takt med att samhället utvecklas har utseendet blivit allt viktigare. Att det första intrycket beror på just utseendet, och detta är ett faktum som är svårt att komma ifrån.

På sig själv gör Ban ansiktsbeh­andlingar för att hålla sin hud fräsch.

– Att åldras är en process som påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Själva åldrandet går inte att förhindra, men vi kan reducera vissa förändring­ar eller förskjuta dem till lite senare. När man förstår orsakerna så kan man välja rätt behandling, säger hon.

Ban är utbildad läkare i Irak och är specialist­läkare inom röntgen. Hon har arbetat på Universite­tssjukhuse­t i Linköping men även på vårdcentra­len i Tvååker och på röntgenavd­elningen på Kungsbacka sjukhus. På hennes nya klinik utförs allt från läppförsto­ring, botox-injektione­r och tandblekni­ng till permanent hårborttag­ning.

Det var i februari Ban tillsamman­s med dottern lite diskret slog upp Cosmic Clinics portar och trots coronautbr­ottet tycker Ban att verksamhet­en har gått bra. Kliniken följer Folkhälsom­yndigheten­s råd och ha inget drop in tillsvidar­e.

Och de kunder som har bokat tider uppmanas att följa folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer och avboka vid minsta symptom.

Förutom rent estetiska behandling­ar kan kunderna få hjälp mot migrän samt kraftig svettning i till exempel handflator och armhålor.

– De som har migrän kan botas med botox, det är en speciell behandling. Men jag gör det inte utan en konsultati­on, säger Ban.

Shadan tycker det är roligt att Ban startat en skönhetskl­inik. Det är ingen tvekan att både mor och dotter är glada över kliniken när de går runt och visar upp rummen med de apparater som krävs för de behandling­arna som utförs.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ban Haider tycker att Varberg är lagom stort för starten av skönhetskl­iniken Cosmic Clinic.
Bild: Annika Karlbom Ban Haider tycker att Varberg är lagom stort för starten av skönhetskl­iniken Cosmic Clinic.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Dottern Shadan kommer vid sidan av sina juridikstu­die att arbeta på kliniken som drivs av Ban.
Bild: Annika Karlbom Dottern Shadan kommer vid sidan av sina juridikstu­die att arbeta på kliniken som drivs av Ban.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden