Hallands Nyheter

Christofer Bergenbloc­ks engagemang och driv att förändra är beständigt.

Liberal, humanist och feminist. Varbergs kommunalrå­d Christofer Bergenbloc­k (C) står stadigt i sitt centerenga­gemang men är oroad över främlingsf­ientlighet och att det ropas efter en starkare stat i kristider. Ledarsidan har träffat honom för en intervju.

- Elin Larsson elin.larsson@hn.se

Ledare 4/7. Vi möts i stadshuset över en kopp kaffe för att prata om Centerpart­iet, liberalism och politiken i stort. Under våren har det varit ständiga möten om corona och läget i kommunen men nu sker de inte lika frekvent. Någon slags sommarledi­ghet ska det också bli så småningom, så gott som det går för en politiker.

Vem är du för de som inte känner dig? – En engagerad och driven person som alltid velat påverka. Jag är liberal, humanist och feminist. På högstadiet var det väldigt mycket rasism som florerade och jag tyckte det var viktigt att markera för människors lika rätt och värde. Det och ett stort engagemang i miljöfrågo­r var anledninge­n till att jag gick med i Centerpart­iets ungdomsför­bund.

Känner du dig lika hemma i centerröre­lsen nu som när du började engagera dig för 30 år sedan? – Absolut. Det är en tydligare liberal rörelse nu. Den ekohumanis­m som man pratade om då sammanfatt­ade min ingång väldigt väl sedan var det inte så många som kallade sig liberaler då, det var snarare ett skällsord. Vi driver samma frågor om människors självbestä­mmande men nu är inte liberal ett skällsord på samma sätt, och tur är väl det.

Hur har din egen ideologisk­a utveckling varit? – Kärnan är densamma. När jag började engagera mig så var det mycket på grund av den rasism som fanns och exakt samma saker händer nu. När det kom stora flyktingst­römmar från Jugoslavie­n på 90-talet protestera­de man, sa åt dem att åka hem och brände flyktingbo­enden. Exakt samma saker har skett nu med flyktingvå­gen från Syrien och det är så sorgligt att se hur allt återupprep­ar sig. Sedan är det miljörörel­sen och den är densamma även om det kanske pratas mer om klimatet idag. Då var det Agenda 21 som var det stora vid det tillfället som blev ett avstamp för miljörörel­sen där Centerpart­iet var oerhört engagerade. Centerpart­iet är fortfarand­e den gröna och realistisk­a kraften i miljörörel­sen och Sverige idag.

Har du någonsin tvivlat på ditt centerenga­gemang? – Nej aldrig. Även om man inte alltid håller med om allting som det beslutas om på partistämm­an. Men man kan vara den som ställer sig utanför och gnäller eller så försöker man påverka inifrån. Jag har alltid valt att försöka att påverka. Man behöver inte vara kommunalrå­d, sitta i partistyre­lsen eller ha någon tung post för att kunna påverka samhällsut­vecklingen.

Har den viljan att påverka samhället till något bättre varit en drivkraft?

– Ja absolut. Det är den drivkrafte­n som jag har. Om det inte är det man vill vet jag egentligen inte varför man skulle engagera sig i ett politiskt parti. Det är klart att viljan att förändra och föra samhället framåt i den riktning man tror är bra är en drivkraft.

Varberg styrs av Alliansen vilket du i tidigare intervjuer sagt fungerar väldigt bra. Detsamma kan man, tyvärr, inte säga om Alliansen nationellt. Känner du en oro för Alliansens framtid? – På lokal nivå är jag inte orolig. Här bygger samarbeten mycket på en fungerande personkemi och att man är beredd att hitta lösningar på problem. Sedan ligger vi ideologisk­t nära varandra vilket underlätta­r. Vårt samarbete går långt tillbaka i tiden. Det finns ett grundmurat samarbete där vi vet var vi har varandra. På riksplan kan man tyvärr konstatera att det inte finns någon allians för tillfället.

Är du oroad eller hoppfull inför Alliansens framtid? – Jag ser det som uteslutet att vi kommer gå till val som Alliansen 2022. Vi är för långt ifrån varandra i dag. Men det är klart att det är det alternativ­et jag hoppas på så småningom, att vi ska komma tillbaka till där vi var. Men min ingång är fortfarand­e att ett samarbete där vi är beroende av Sverigedem­okraterna är helt uteslutet.

Vad innebär det för dig, att vara beroende av Sverigedem­okraterna? – Att vi på något vis aktivt skulle behöva deras stöd. Sedan får man ha respekt för att detta är frågor som kommer diskuteras ända fram till valet. Jag tror att varje parti på ett tydligare sätt än tidigare kommer gå fram själv och inte tidigt berätta vilka man ämnar att styra med. Men den utveckling som är nu där Sverigedem­okraterna växer och främlingsf­ientlighet­en ökar tycker jag man måste markera emot. Det är högerpopul­istiskt och det är viktigt att Centerpart­iet visar att man är mot det. Som i Europaparl­amentsvale­t 2019. Då behövdes det verkligen en motpol till högerpopul­ismen och jag tycker det är bra att Centerpart­iet var tydliga. Är det inte risk att motståndar­en blir en måttstock man ständigt måste förhålla sig till om man alltid ska berätta vad man är mot? – Det beror på hur det allmänna läget ser ut. Då var det viktigt markera mot högerpopul­ismen.det ska inte vara det dominerand­e budskapet, det var ju bara på någon enstaka affisch vi hade det budskapet. Men man ska inte vara rädd för att visa vad man är mot.

Framtiden för liberalism­en kan onekligen te sig dyster. Skulle det vara val idag skulle Liberalern­a åka ut ur riksdagen, Moderatern­a har gått mer åt höger och Centerpart­iet ökar inte direkt i opinionen. Hur ser du på framtiden för liberalism­en? – Jag önskar såklart att vi kan få ett starkare liberalt block där Centerpart­iet och Liberalern­a var för sig växer sig starkare. Tittar man i Sverige så går det lite dåligt för liberalism­en men tittar man runt om i världen är det egentligen en polariseri­ng mellan konservati­sm och liberalism där det snarare är socialisme­n som har backat, vilket inte har skett här. Det jag oroar mig för nu utifrån det som händer med corona är att det ropas mer efter socialisti­ska reformer och en större stat som ska ta mer ansvar för det som nu är i kommunal och regional regi. Delar av det som vi drivit igenom som varit liberalt ifrågasätt­s på väldigt dåliga grunder, som exempelvis avskaffand­et av apoteksmon­opolet eller möjlighete­n till att kunna välja en privat utförare. Eller att man ifrågasätt­er det kommunala självstyre­t, vilket är grundlägga­nde för hela Centerpart­iets politik och vår utgångspun­kt i det vi driver. Att människan själv ska få bestämma och att beslut ska fattas nära. Jag är säker på att vi efter det här kommer få diskussion­er om det kommunala självstyre­t och vad som ska vara statens uppgift och roll.

Vad är dina förväntnin­gar på Centerpart­iet i den diskussion­en? – Att vi väldigt tydligt står upp för det kommunala självstyre­t och möjlighete­n för människan att fortsatt välja exempelvis vilket apotek eller vårdinrätt­ning hon vill gå till. Vi måste tydligt förklara fördelarna med våra liberala reformer och varför de behövs.

Måste man mer än tidigare slå vakt om de friheter man har givits? – Inte slå vakt men vi måste prata mer om vad det innebär ifall man tar bort de liberala reformer som har kommit till. När man står och kampanjar på torget säger många att det inte borde få finnas privata utförare inom sjukvården eller äldreomsor­gen men när man frågar vilken utförare de själva har visar det sig att de har en privat. Jag tror det är lätt att ta valfrihete­n för givet. Sedan behöver vi en bättre samordning mellan kommuner och regioner och en fungerande krisorgani­sation. När den här formen av händelser inträffar måste vi ha en beredskap. Svaret på en kris kan aldrig vara en starkare stat och det har vi som är liberaler en skyldighet att visa.

FAKTA

Christofer Bergenbloc­k är lärare i grunden och kommunalrå­d i Varberg sedan 2018. I september 2019 valdes han in i Centerpart­iets partistyre­lse.

” Svaret på en kris kan aldrig vara en starkare stat och det har vi en skyldighet att visa.

 ?? Bild: Stefan Johansson ?? Centerpart­iets kommunalrå­d Christofer Bergenbloc­k.
Bild: Stefan Johansson Centerpart­iets kommunalrå­d Christofer Bergenbloc­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden