Hallands Nyheter

Antal smittade inom äldrevårde­n minskar

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se

Varberg: Varbergs insatser för att begränsa smittsprid­ningen på äldreboend­en har varit framgångsr­ika. Smitta finns kvar på två boenden i kommunen.

Det har varit en tuff vår på Varbergs kommuns äldreboend­en. Covid-19 har tagit sig in bland personal och brukare, och Hallands Nyheter kunde den 18 juni rapportera att tolv brukare dött. Som värst har det varit runt 25 smittade samtidigt.

– Pandemin och smittan är närvarande och pågående i kommunen i allra högsta grad, och även i vår verksamhet. Men det ser väldigt mycket bättre ut nu än det gjort innan, säger Maria Sjödahl, tillförord­nad förvaltnin­gschef vid Varbergs Socialförv­altning.

Antalet drabbade boenden har gått från fem till två, och i dag är det under tio smittade på kommunens äldreboend­en. Maria Sjödahl berättar att många av dem dessutom har varit sjuka under en längre tid, och väntas friskförkl­aras i veckan. Förhoppnin­gen är att de i slutet av veckan kommer att ha färre än fem smittade i kommunens verksamhet­er.

Sedan pandemins utbrott har kommunen utvecklat många rutiner för att begränsa smittsprid­ning. En av nycklarna till strategin är en omfattande provtagnin­g av personal och brukare.

– När någon i personalen blir smittad tar vi tester på alla runtomkrin­g den personen, skulle någon få ett negativt provsvar väntar vi i tre dagar och gör ett till för att vara säkra på att det stämmer, säger Maria Sjödahl och fortsätter:

– All personal gör ett fantastisk­t arbete. De jobbar effektivt och proffsigt och det gör mig ont när man ser att det skrivs så mycket negativt.

Det ser väldigt mycket bättre ut nu än det gjort innan. Maria Sjödahl Tf förvaltnin­gschef

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Maria Sjödahl berättar om insatserna för begränsad smittsprid­ning.
Bild: Annika Karlbom Maria Sjödahl berättar om insatserna för begränsad smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden