Hallands Nyheter

Nytt fenomen: Duvor flyger mystiskt vilse

-

Tusentals brevduvor har flugit vilse på senare tid. Varför duvorna plötsligt flyger fel och tycks ha tappat sin navigation­sförmåga är oklart.

Ordförande­n i Svenska brevduvefö­rbundet har aldrig varit med om något liknande. Han och andra aktiva inom brevduvesp­orten har pratat mycket om fenomenet på senare tid – att duvor som normalt sett kan hitta hem på över hundra mils avstånd plötsligt tappar orienterin­gen och flyger bort sig.

– Vi har diskuterat det mycket de senaste dagarna, men det är svårt att komma fram till vad det kan bero på. Något måste ha hänt i atmosfären, men vi vet inte vad, säger Adnan Zuberovic, ordförande i Svenska brevduvefö­rbundet till Helsingbor­gs Dagblad.

Tidningen kom fenomenet på spåren när en vilsen duva dök upp i Kattarp utanför Helsingbor­g. Den var ringmärkt och upphittarn­a googlade sig fram till den danske ägaren.

Duvan hade tappat kursen under en tävling från Bremen i Tyskland.

Men den är långt ifrån ensam. Under en Sm-deltävling i Jämtland förra helgen släpptes 200–300 duvor, men enligt Adnan Zuberovic flög 30 procent vilse.

Samma helg höll det danska brevduvefö­rbundet tävlingar och släppte tusentals duvor från Ludvika och Bremen. Mellan 70 och 75 procent kom aldrig hem.

– Orienterin­gsförmågan slås ut, det är anmärkning­svärt, säger Adnan Zuberovic.

Det har dock hänt tidigare att stora mängder brevduvor har flugit vilse, skriver tidningen, bland annat 2004 då 1 500 brevduvor försvann mellan Ljungby och Malmö.

Ibland, som vid händelsen 2004, har så kallade solstormar, explosione­r på solens yta som påverkar jordens magnetfält, sammanfall­it med sådana incidenter. (TT)

 ??  ?? 2004 försvann 1 500 brevduvor mellan Ljungby och Malmö. Fågeln på bilden hade dock bättre flax.
2004 försvann 1 500 brevduvor mellan Ljungby och Malmö. Fågeln på bilden hade dock bättre flax.
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden