Hallands Nyheter

Castex blir ny premiärmin­ister i Frankrike

-

Frankrikes regering avgår. Édouard Philippe ersätts på premiärmin­isterposte­n av Jean Castex.

”Dags för en ny etapp”, heter det från presidentä­mbetet.

”Édouard Philippe har i dag lämnat in regeringen­s avskedsans­ökan till presidente­n, som har accepterat den. Han (Philippe) kommer att tillsamman­s med regeringen­s medlemmar sköta löpande uppgifter tills en ny regering har nominerats”, heter det i ett uttalande från

Elyséepala­tset i Paris.

Några timmar senare kom beskedet att president Emmanuel Macron vill ha 55-årige Jean

Castex, känd som nedstängni­ngsgeneral under pandemin, som ny premiärmin­ister. Förhoppnin­gen är att hela den nya regeringen är klar redan till nästa onsdag, den 8 juli.

Bakom avgången ligger en önskan om förnyelse inför det viktiga år som väntar, innan kampanjand­et inför presidentv­alet 2022 kommer i gång nästa höst.

”Presidente­n och premiärmin­istern konstatera­r gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsl­iga en ny etapp och en ny väg i presidente­ns mandatperi­od”, heter det från Elyséepala­tset enligt tidningen Le Figaro.

Den nuvarande regeringen

tillträdde efter president Emmanuel Macrons seger i presidentv­alet i maj 2017. På sistone har det dock spekulerat­s i om att Philippe kan vara på väg att lämna sin post som premiärmin­ister, trots – eller kanske på grund av – att han har betydligt högre popularite­tssiffror än presidente­n.

Philippe tillhör högerfalan­gen inom Macrons regering och var borgmästar­e i nordfransk­a hamnstaden Le Havre när han tillträdde som premiärmin­ister.

Även om han har låtit en ställföret­rädare sköta borgmästar­jobbet sedan dess kandiderad­e han på nytt till den posten i årets kommunalva­l – som han vann i förra veckan.

Efteråt ville han dock inte klart uttala sig om när eller ens om han verkligen tänkte tillträde det nygamla jobbet.

– Jag kommer tillbaka till Le Havre. Senast i maj 2022, sade Philippe till tidningen Paris-normandie.

En återgång till

lokalpolit­iken kan samtidigt bli en språngbräd­a för ett ännu finare arbete i framtiden. Inom

högerparti­et Republikan­erna (LR) finns många som hoppats på den snart 50-årige Philippe som kandidat i nästa presidentv­al. Tidigare har det dock ansetts uteslutet att han skulle kunna kandidera mot Macron, som han arbetat nära med under de senaste åren.

 ??  ??
 ??  ?? Édouard Philippe.
Édouard Philippe.
 ??  ?? Jean Castex.
Jean Castex.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden