Hallands Nyheter

Svensk friades från terrorbrot­t i Turkiet

-

Den svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns, men flera andra får fängelse. Det blev resultatet när domarna mot de så kallade ”Istanbul 11”, anklagade för terrorbrot­t i Turkiet, meddelades.

De elva – nio människorä­ttsförsvar­are och två internatio­nella experter – greps sommaren 2017 i samband med ett möte om digital säkerhet på ön Büyükada i Marmarasjö­n. Enligt misstankar­na hade mötet en dold agenda; att planera en statskupp i Turkiet.

Svenske Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de misstänkta finns också Taner Kiliç och Idil Eser, två av människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nals före detta högsta chefer i Turkiet. När domarna föll i går eftermidda­g befanns Kilic, Eser och flera andra av de åtalade skyldiga. Gharavi och några andra frikändes, rapportera­r tyska medier.

”Åtalets syfte är att tysta dem på de anklagades bänk och skicka ett meddelande till resten av samhället: kämpa för mänskliga rättighete­r och säg sanningen på egen risk”, sade Eser inför domsluten i ett pressmedde­lande från Amnesty Internatio­nal.

Domen skulle egentligen ha fallit redan i oktober förra året, men sköts upp på obestämd tid. I februari gjordes ett nytt försök, men rättegånge­n flyttades även då fram under dunkla omständigh­eter.

Tio av de misstänkta släpptes ur turkiskt säkerhetsf­ängelse i oktober 2017 i väntan på domen. Taner Kiliç släpptes mot borgen först i augusti 2018 efter mer än 14 månader i fängelse.

Samtliga åtalade har nekat till alla anklagelse­r, som de kallar grundlösa och politiskt motiverade. Amnesty kallar anklagelse­rna för absurda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden