Hallands Nyheter

Bästa fläkten både tyst och stark

Lika underbart som det är med ett fläktande vinddrag i värmen, lika irriterand­e är det med höga ljud från fläkten. Därför står både fläktkraft och ljudnivå i fokus när Testfakta på vårt uppdrag testar sommarens fläktar. Och ja: det finns en fläkt som klar

- Ola Jacobsen konsument@gp.se

Testfakta har undersökt åtta så kallade pelar- eller tornfläkta­r från marknadens ledande aktörer. Den lite mer lättmöbler­ade fläkttypen har mer och mer tagit över marknaden från de skrymmande propellerf­läktarna. De har inga synliga fläktblad och man riskerar heller inte att fastna i dem med fingrar eller hår.

Bäst är Sandstrøm pelarfläkt STFDCB19E från Elgiganten, som hör till de som fläktar allra starkast, samtidigt som den också kan fläkta tystast av alla. Dessutom når luftdraget upp över sängkanten om man placerar fläkten i sovrummet. Med sin låga ljudvolym funkar den med andra ord utmärkt även för att hålla sovrummet svalt om natten.

Vi har mätt hur starkt fläktarna kan fläkta som mest och som minst. Vi har också mätt ljudet som fläkten alstrar på respektive nivå.

Allra starkast fläktar Andersson TRF 2.2, följd av fläktarna från Clas Ohlson, Sandström och Dyson.

Alla fläktar låter mycket på sina respektive maxnivåer, från 47 till 55 decibel (db). Decibelska­lan fungerar så att ljudnivån fördubblas för varje tre steg. 50 db låter alltså dubbelt så mycket som 47 db, och 53 db fyra gånger så högt som 47 db.

Alla fläktar kan slås på och av med knappar på själva fläkten, men fem av åtta fläktar har även fjärrkontr­oll. Med dessa kan man styra fläktens alla funktioner.

Fläktarna från Tristar, Princess och Proklima saknar fjärrkontr­oll. Princess kan istället kontroller­as med en mobilapp. Dessutom går den att integrera i olika system för smarta hem, och styras med till exempel Google Assistant.

Alla fläktar kan svepa med luftströmm­en fram och tillbaka, eller oscillera som tillverkar­na kallar det. Flera av fläktarna har olika program, som ”sömn” eller olika varianter av ”naturlig vind”. Sömn innebär att fläkten själv successivt minskar på fläktstyrk­an, medan naturlig vind betyder att den själv varierar fläktstyrk­an då och då.

Alla fläktarna har timer, som stänger av fläkten helt vid den inställda tiden. Men två av dem, Proklima och Tristar, har en typ av mekanisk timer som i sig själv alstrar ett ganska högt knattrande eller tickande ljud.

Fläktarnas deklarerad­e energieffe­ktivitet varierar kraftigt. Men det finns ingen tydlig koppling mellan hur mycket energi en fläkt gör av med och hur stark den är. Dyson, som gör av med mest energi av alla flyttar visserlige­n stora mängder luft, men Sandstrøm, som är den tredje kraftigast­e fläkten, lyckas göra det samtidigt som den gör av med minst energi av alla, endast 25 W.

Priserna på de testade fläktarna varierar från 400 kronor till 3 500 kronor, så för den som har specifika behov kan det vara värt att studera tabellen noga. De allra billigaste låter mycket och är för låga för att nå upp över sängkanten på de flesta sängar. Inget för sovrummet med andra ord, men kanske kan de bidra med svalka i en miljö som ändå är bullrig.

 ??  ?? *Enbart visuellt, påverkar ej säkerhet eller funktion. **Justerbar höjd 115-128 cm
*Enbart visuellt, påverkar ej säkerhet eller funktion. **Justerbar höjd 115-128 cm
 ?? Bild: Ola Jacobsen ?? Vi har testat sommarens fläktar för att se vilken som är bästa köpet.
Bild: Ola Jacobsen Vi har testat sommarens fläktar för att se vilken som är bästa köpet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden