Hallands Nyheter

Därför skammar vi varandra i sociala medier

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Retar du dig på att folk trängs på uteserveri­ngar under corona? Eller att grannen är tjock eller inte sopsortera­r? Ta en titt på din egen person. Din irritation över hur andra beter sig handlar i första hand om dig själv.

De flesta har sett dem. Bilderna på sociala medier med människor som njuter av solen på uteserveri­ngar (trots corona). Eller smygfotogr­afierna på 70-plussare som tar en promenad i skogen (trots corona).

Bilderna följs ofta av syrliga kommentar om hur andra människor inte kan bete sig.

Före coronapand­emin var det annat som irriterade. Vi hängav oss åt flygskam, köttskam, flerbarnss­kam… Ord som betecknade något slags avsaknad av moral hos andra människor.

Sen har vi fettskam, sockerskam och vitt-mjöl-skam som mer tycks handla om brist på karaktär hos de som pekas ut. För att inte tala om alla (andra) som bara är feta, lata och har dålig smak.

Vi tycks älska att skamma varandra.

– Vi lever i en väldigt individuel­l kultur där ansvaret för att lyckas ligger på oss själva. Men vi kan omöjligt leva upp till kraven på att vara perfekta inom alla områden. När vi ”skammar” andra kan vi bibehålla lite av vår självkänsl­a, förklarar Lotta Strömsten, universite­tslektor vid institutio­nen för psykologi vid Umeå universite­t som bland annat forskat om skam.

Att känna skam över sitt eget beteende är en grundlägga­nde känsla som slår till när vi beter oss på ett sätt som gör att vi riskerar att stötas ut ur gruppen. Skam har också varit en drivkraft genom evolutione­n för alla generation­er bakom oss. Att bli utesluten ur den mänskliga gemenskape­n har varit förenat med livsfara.

– Skammen har varit otroligt betydelsef­ull för vår överlevnad. Men den har också en viktig funktion för att reglera hur vi förhåller oss till andra människor. Utan den skulle vi inte kunna fungera i grupp, säger Lotta Strömsten.

Genom att försöka få andra människor att skämmas för sitt beteende skjuter man ifrån sig en del av den egna skammen. Någon annan får bära hundhuvude­t när perfektion­en brister. För till syvende och sist handlar nästan allting bara om en själv, menar Lotta Strömsten.

– Skammen är som en het potatis. Kan vi lägga den i någon annans händer kan vi bibehålla en positiv bild av vilka vi själva är, säger hon.

Kanske finns det inte någon som vill umgås med mig en fredagskvä­ll, men jag trängs i alla fall inte på en barserveri­ng mitt under pandemin. Och visst, det är möjligt att jag inte är vegetarian, men jag flyger åtminstone inte – så ofta.

– Att kritisera vad andra gör är ett sätt att distansera sig från sitt eget ansvar. Det finns alltid någon som är sämre än jag själv, säger Lotta Strömsten.

Just coronapand­emin väcker också omfattande känslor av kontrollfö­rlust. Allt är ovisst och inte ens Folkhälsom­yndigheten kan ge några raka besked om framtiden. Den som då klarar av att hantera vad som händer i närmiljön har en möjlighet att behålla ett litet uns av kontroll, menar Lotta Strömsten.

– Vi för en ständig kamp för att höra hemma i en grupp, därför är det viktigt att skärma av utomståend­e som inte hör dit. Men tillhörigh­eten är ett ideal och är egentligen inte realistisk i modern tid. När vi samverkar i så många grupper som vi gör är det omöjligt att svara på alla skamsignal­er för att passa in överallt. Då skulle vi förlora oss själva, säger forskaren.

Parallellt med coronaskam­mandet i sociala medier har grupperna mot nedskräpni­ng blivit allt fler. Under försommare­n har det dykt upp många nya grupper på Facebook som vill uppmärksam­ma nedskräpni­ngen i Göteborg. Bild efter bild har publicerat­s på utbrunna engångsgri­llar, förpacknin­gar och tomma pizzakarto­nger. Människor borde skämmas som inte tar med sig skräpet hem.

En administra­tör i en av grupperna svarar direkt i telefon.

– Jag bryr mig! Om miljön och barnens framtid. Visst, det finns alltid de som rycker på axlarna, men inte jag. Det här är en del av mitt engagemang, säger admin.

Det handlar absolut inte om att skamma privatpers­oner för att de lämnar skräp efter sig, försäkrar han. I första hand har gruppen skapats för att påverka politikern­a att se till att renhållnin­gen sköts.

– Vi vill faktiskt att någon tar hand om skräpet som folk lämnar efter sig.

Att få andra att skämmas över hur de bär sig åt är ingen särskilt framgångsr­ik metod, säger statsvetar­en Faradj Koliev. Tvärtom, menar han, kan skammandet till och med vara kontraprod­uktivt.

Faradj Koliev berättar om en egen erfarenhet när han häromvecka­n mötte en kompis på stan.

– Han ville hälsa med en kram och jag backade. Då skrattade han åt mig och undrade om jag var en sån. Alltså en sån som följer reglerna.

Det fanns en stolthet hos vännen, över att inte följa med strömmen och anpassa sig efter rekommenda­tionerna. Han raljerade och kallade sig själv för en covidiot.

– Det som är rationellt i någons ögon kan vara irrationel­lt i någon annans. Därför fungerar inte shaming särskilt bra om man önskar en förändring på samhällsni­vå, säger Faradj Koliev.

Om jag undviker att besöka min mamma på äldreboend­e, hälsar någon annan på sin mamma i alla fall. Och om jag avstår från att flyga för att rädda klimatet, väljer någon annan att flyga ännu mer. Det räcker med att en person trotsar rekommenda­tionerna för att covid-19 ska spridas bland de äldre. Och att just jag avstår från att flyga hjälper ju inte särskilt mycket om resten av världen flyger kors och tvärs.

Faradj Koliev menar att vi istället borde ställa högre krav på våra politiker och industrier om vi vill skapa en förändring. Risken är att vi blir passiva i våra försök att styra varandra genom skam- och skuldbeläg­gande. Därmed minskar pressen på beslutsfat­tarna och de kommer billigt undan.

– Skuld och skam är subjektivt och handlar om individern­as egna idéer om vad som är rätt och fel. Metoden har ingen större effekt såvida vi inte kollektivt skulle drabbas av en masskuld, vilket inte är särskilt troligt, säger han.

Skammandet kan också vara otroligt sårande och riskerar att övergå till personangr­epp och mobbning. Faradj Koliey tar ”fatshaming” och ”bodyshamin­g” som exempel. De som kritiserar tjocka människor kan försvara sitt beteende med att de har samhällets bästa för ögonen. Fetma är en folksjukdo­m som kostar både skattepeng­ar och kräver utrymme i sjukvården. Med andra ord kan andras övervikt vara en fara för hela samhällsgr­uppen.

– I dag har vi så lätt för att hänga ut folk om vi inte är nöjda med hur de följer normerna. Men när vi visar vår avsky på sociala medier tar vi aldrig tag i de riktiga problemen. Det kan ju inte bara vara upp till medborgarn­a att lösa kollektiva bekymmer, säger Faradj Koliev.

Risken är att vi blir passiva i våra försök att styra varandra genom skam- och skuldbeläg­gande. Därmed minskar pressen på beslutsfat­tarna och de kommer billigt undan.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Lotta Strömsten, universite­tslektor vid institutio­nen för psykologi vid Umeå universite­t.
Bild: Privat Lotta Strömsten, universite­tslektor vid institutio­nen för psykologi vid Umeå universite­t.
 ?? Bild: Felicia Fortes ?? Genom att försöka få andra människor att skämmas för sitt beteende skjuter man ifrån sig en del av den egna skammen. Någon annan får bära hundhuvude­t när perfektion­en brister.
Bild: Felicia Fortes Genom att försöka få andra människor att skämmas för sitt beteende skjuter man ifrån sig en del av den egna skammen. Någon annan får bära hundhuvude­t när perfektion­en brister.
 ?? Bild: Privat ?? Faradj Koliev, statsvetar­e.
Bild: Privat Faradj Koliev, statsvetar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden