Hallands Nyheter

Hamilton inför premiären: ”Viktigt att vi är enade”

- Anders Wallin/tt

Försenad premiär, kortare säsong och ett stall som kör med svarta bilar för att ta avstånd från rasism och diskrimine­ring. Formel 1-säsongen påverkas av världshänd­elserna.

– Det är viktigt att vi är enade, säger regerande världsmäst­aren Lewis Hamilton inför helgens premiär i Österrike.

Mercedes silverbila­r har fått en ny färg. Den här säsongen kommer förarna Lewis Hamilton och Valtteri Bottas köra i svart – och med det kommer ett tydligt budskap.

– Rasism och diskrimine­ring har ingen plats i vårt samhälle, i vår idrott eller i vårt stall. Det här är en grundlägga­nde tro för Mercedes. Men att ha rätt tro och rätt tankesätt räcker inte om vi är tysta, säger stallchefe­n Toto Wolff till F1:s webbplats.

– Vi vill använda vår röst och vår plattform till att stå upp för respekt och jämlikhet, och ”Silver Arrow” kommer att tävla i svart hela 2020.

Hamilton:

– Jag har personlige­n upplevt rasism i mitt liv och sett min familj och vänner uppleva rasism, och jag talar från hjärtat när jag vädjar om förändring, säger han.

– Det är viktigt att vi tar tag i det här och använder det för att utbilda oss, oavsett om det handlar om individer, varumärken eller företag, för att göra de förändring­ar som krävs när det gäller att säkerställ­a jämlikhet och inkluderin­g.

Det är inte bara ”Black lives matters” som formar delar av formel 1.

Även coronapand­emin har påverkat säsongen som drar i gång

Vi vill använda vår röst och vår plattform till att stå upp för respekt och jämlikhet, och ”Silver Arrow” kommer att tävla i svart hela 2020.

stallchef Mercedes med Gp-tävlingen i österrikis­ka Spielberg till helgen.

I dagsläget består schemat av åtta deltävling­ar – en vanlig säsong är det 21 Gp-race runt om i världen – men förhoppnin­gen är att kunna addera flera tävlingar under säsongens gång. Enligt ordförande Chase Carey är tanken att det ska bli mellan 15 och 19 deltävling­ar. Dessutom kommer race att köras inför tomma läktare.

Även om det är mycket som kommer att justeras under säsongens gång, så är det en sak som lika säker som tidigare: Mycket kommer att kretsa kring en 35-årig britt.

När Lewis Hamilton i fjol knep sin tredje raka F1-titel klev han upp på totalt sex stycken – vilket innebär att han vid en ny triumf tangerar tyske Michael Schumacher­s rekord på sju världsmäst­artitlar.

– Vi förbereder oss på bästa möjliga vis för vad som kommer att bli den svåraste säsongen som F1 och vi alla har upplevt, säger han till stallets webbplats.

Toto Wolff

 ?? Bild: Rick Rycroft ?? Mercedes-föraren Lewis Hamilton.
Bild: Rick Rycroft Mercedes-föraren Lewis Hamilton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden