Hallands Nyheter

Dopingshis­toriken kan göra att Ryssland utesluts av friidrotte­n

- Ingela Ahlberg/tt

Att ryska friidrotts­förbundet inte betalade sina böter i tid kan få stora konsekvens­er.

– Med stor sannolikhe­t kommer Ryssland att uteslutas ur World Athletics, säger Jurij Ganus, chef för antidopnin­gsorganisa­tionen Rusada.

Ryssland har varit avstängt från det internatio­nella friidrotts­förbundet World Athletics (WA) sedan 2015 på grund av systematis­k och statsstödd dopning.

Ryska friidrotta­re har dock kunnat tävla internatio­nellt om de kunnat bevisa att de är rena från doping, och då chef för antidopnin­gsorganisa­tionen Rusada

enbart under neutral flagg.

Ryska friidrotts­förbundet (Rusaf) har varit på väg in i gemenskape­n igen – men då avslöjades att förbundsle­dare försökt förhindra utredninge­n av höjdhoppar­stjärnan Danil Lysenko som missat flera dopningste­sttillfäll­en och därmed riskerar åtta års avstängnin­g.

Trots att förbundsle­dare avgick, straffade WA det ryska förbundet hårt med bland annat böter på 10 miljoner dollar, cirka 93 miljoner kronor. Hälften skulle ha betalats senast den 1 juli, men ryssarna begärde anstånd för att man inte hade råd att betala böterna.

WA beslutade då att processen med de ryska friidrotta­rnas tävlingsti­llstånd skulle få vänta till efter WA:S förbundsmö­te den 29-30 juli.

Ganus tror att WA då kommer att utesluta Rusaf.

– Det här är prejudicer­ande. WA tänker nu på vad som skulle hända om ett annat nationellt förbund beter sig på samma sätt, säger han till nyhetsbyrå­n Tass, enligt sajten Insidetheg­ames.

– De kommer att vara extremt tuffa i sitt beslut och det kommer att bli vägledande för hela världen.

Den trefaldiga världsmäst­arinnan i höjdhopp, Marija Lasitskene, säger enligt Tass att hon funderar på att lämna landslaget.

– Jag utesluter ingenting, inte ens att lämna landslaget. Jag är trött på laglöshete­n de senaste fem åren, straffrihe­ten för våra ledare och deras oförmåga att agera och skydda rena idrottare.

Det här är prejudicer­ande Jurij Ganus

 ?? Bild: SIMON HASTEGÅRD ?? Höjdhoppar­stjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget
Bild: SIMON HASTEGÅRD Höjdhoppar­stjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden